Syrië en Rusland zijn boos op de Amerikaanse president Donald Trump, omdat hij donderdag via Twitter heeft laten weten dat het "tijd is" dat de Verenigde Staten de Golanhoogten als grondgebied van Israël gaan erkennen, zo schrijven staatspersbureaus van die twee landen vrijdag.

Volgens Syrië laat Trump met die tweet zijn "minachting" voor internationale wetgeving zien. Rusland sluit zich hierbij aan door te zeggen dat erkenning van de Golanhoogten als Israëlisch grondgebied een schending van afspraken van de Verenigde Naties betekent.

President Recep Tayyip Erdogan van Turkije, dat aan Syrië grenst, reageert eveneens negatief. Hij stelt dat de regio nu aan de rand van een nieuwe crisis staat. "We kunnen niet toestaan dat de bezetting van de Golanhoogten wordt gelegitimeerd."

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) neemt ook afstand van Trump. "Dat gaat Nederland niet volgen", zei hij vrijdag. Hij verwees naar een VN-resolutie hierover. Volgens Blok "helpt het niet om acties te ondernemen die de toch al broze situatie daar in gevaar kunnen brengen".

Internationaal worden Golanhoogten niet erkend als Israëlisch grondgebied

Israël heeft de Golanhoogten in 1967 op Syrië veroverd en annexeerde ze in 1981. Trump zei dat het na "52 jaar" tijd is voor erkenning van de annexatie. Internationaal worden de Golanhoogten niet als Israëlisch grondgebied erkend.

Dat de Verenigde Staten dit mogelijk wel willen doen, betekent veel voor het land. De Golanhoogten liggen namelijk op de grens tussen Libanon, Jordanië, Syrië en Israël, waardoor het voor het laatstgenoemde land strategisch gunstig is om het gebied in handen te hebben.

Het was dan ook niet verrassend dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag enthousiast reageerde op de tweet van Trump. Hij gaat overigens over een paar dagen bij de Amerikaanse president op bezoek.