De Amerikaanse president Donald Trump zegt donderdag dat het "hoog tijd is" voor de Verenigde Staten om de Golanhoogten als grondgebied van Israël te erkennen.

Israëlische politici stuurden al eerder aan op zo'n zet van de Amerikanen. De erkenning van de Golanhoogten als Israëlisch grondgebied zou een grote stap voor het land zijn.

Ruim vijftig jaar geleden, tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967, veroverde het land de Golanhoogten op Syrië. Syrië heeft sindsdien vaker volledige terugtrekking van Israël geëist.

Voor Israël is het echter een belangrijk gebied vanwege de strategische ligging. Het gaat om een heuvelachtig gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël.

Eerder wilde de VS niet ingaan op de geruchten over de onderhandelingen rond de erkenning. De tweet van Trump komt daags voordat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu naar Washington gaat voor een ontmoeting met hem. Netanyahu bedankt Trump op Twitter voor zijn opmerking.

Trump besloot eerder ook al om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dit was een politiek omstreden besluit, omdat de Palestijnen Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad willen. De Amerikaanse ambassade is vorig jaar verhuisd van Tel Aviv naar Jeruzalem.