Nieuw-Zeeland gaat alle automatische en semiautomatische aanvalswapens zo snel mogelijk verbieden, zo maakte minister-president Jacinda Ardern donderdag bekend op een persconferentie.

Ardern maakte al eerder bekend met verscherpte wapenwetgeving te willen komen naar aanleiding van de schietpartij in Christchurch van vorige week.

Ook gereedschappen voor het aanpassen van geweren en magazijnen met grote capaciteit gaan in de ban. "Elk automatisch of semiautomatisch wapen dat bij de terroristische aanslag is gebruikt, wordt verboden", zei Ardern donderdagochtend.

De eerste slachtoffers van de massamoord in Christchurch zijn woensdag begraven. Twee Syrische vluchtelingen, een man en zijn zoon die recent naar Nieuw-Zeeland waren aangekomen, zijn begraven in Memorial Park Cemetery in Christchurch.

De racistisch gemotiveerde aanslag van afgelopen vrijdag heeft tot op heden vijftig mensen het leven gekost. Nog eens dertig mensen raakten gewond. De vermeende dader, een 28-jarige rechts-extremist uit Australië, zit momenteel vast.