Kazachstan heeft een nieuwe president. Kassym-Jomart Tokayev is woensdag beëdigd. De nieuwe leider stelde meteen voor de hoofdstad Astana om te dopen tot Nursultan, als eerbetoon aan zijn voorganger Nursultan Nazarbayev.

De 78-jarige Nazerbajev stapte dinsdag plots op. Hij blijft naar verwachting wel zeer invloedrijk. Zijn opvolger Tokayev is een 65-jarige carrièrediplomaat, die vloeiend Russisch, Engels en Chinees spreekt. Hij bekleedde eerder allerlei topposities. Nazerbajev noemde hem "een man aan wie het leiderschap van Kazachstan kan worden toevertrouwd".

Tokayev maakte duidelijk niet te zullen breken met het beleid van zijn voorganger. Ook beloofde de nieuwe president in een toespraak dat hij goed naar Nazerbajev zal luisteren. Zijn opvattingen zullen zwaar meewegen als "strategische besluiten" moeten worden genomen, aldus Tokayev, die eerder ook al premier is geweest.

Nazerbajev was zelf sinds 1989 aan de macht in het olierijke land, dat volgens waarnemers geen vrije verkiezingen heeft gekend. Zijn opvolger mag de rest van zijn termijn uitzitten. Die loopt in 2020 af. Het is onduidelijk of Tokayev daarna zal meedoen aan de verkiezingen.

De nieuwe president was voorheen de voorzitter van de Senaat. Die rol wordt nu overgenomen door de 55-jarige Dariga Nazarbayeva, de invloedrijke oudste dochter van de gewezen leider.