De Australische premier Scott Morrison, heeft de uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de door de Australiër Brenton Tarrant gepleegde aanslag een aanval is op Turkije en hemzelf.

Erdogan waarschuwde dat "anti-islamitische Australiërs in lijkkisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootouders bij Gallipoli".

Hij doelde daarmee op de Slag om Gallipoli. In de Eerste Wereldoorlog kwamen achtduizend Australiërs om het leven bij een bloedige veldslag tegen de Turken in Gallipoli. Het gaat om een belangrijke veldslag in de geschiedenis van Australië.

De Australische premier Morrison noemde uitspraken van de Turkse president "uitermate beledigend en roekeloos gezien de gespannen situatie".

Australië heeft de Turkse ambassadeur al ontboden, maar diens excuus is niet aanvaard. Het land wil dat Erdogan de uitspraken terugneemt. Morrison vindt dat Erdogan de beloftes van Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, bezoedelt.

Eerder bekritiseerde Nieuw-Zeeland Erdogan al, omdat hij beelden van de aanslag gebruikte bij een verkiezingsbijeenkomst.