De Amerikaanse president Donald Trump ziet Brazilië als potentieel lid van de NAVO. De Amerikaanse president vertelde dit dinsdag bij de ontvangst van zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro in het Witte Huis.

Trump zegt dat de Verenigde Staten nog nooit zulke goede betrekkingen met Brazilië hebben gehad als nu. Bolsonaro ziet Brazilië graag een moderne mogendheid naar Noord-Amerikaans voorbeeld worden.

Bolsonaro wil af van het Braziliaanse imago van een arm Latijns-Amerikaans land en de achterdocht van Brazilianen jegens de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president stelde open te staan voor een NAVO-lidmaatschap voor Brazilië of een ander samenwerkingsverband met het land, zoals bijvoorbeeld de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Brazilië heeft zich in 2017 aangemeld voor een OESO-lidmaatschap. Op dit moment heeft deze organisatie 36 leden, waaronder Latijns-Amerikaanse landen als Mexico en Colombia.

De NAVO heeft momenteel geen Latijns-Amerikaanse leden, maar heeft sinds vorig jaar wel Colombia als zogeheten "internationale partner". Het land is niet verplicht om mee te doen aan militaire acties van het samenwerkingsverband.

Bolsonaro staat bekend als 'Trump van de tropen'

De president ziet zichzelf als een bondgenoot van Trump. Volgens waarnemers heeft hij zijn verkiezingscampagne voor het presidentschap gemodelleerd naar die van Trump in 2016. Hij kreeg zelfs de bijnaam de 'Trump van de tropen'.

Brazilië is op de wereldranglijst zowel wat oppervlakte als bevolkingsomvang betreft het op vier na grootste land ter wereld. De twee leiders spreken naar verwachting over onder meer het energie- en landbouwbeleid en over de relaties met bijvoorbeeld Venezuela en China.

De twee leiders gaven elkaar bij de ontmoeting in Washington de T-shirts van hun nationale voetbalteams. Op de achterkant van het Amerikaanse shirt staat de naam Bolsonaro en op die van het Braziliaanse exemplaar staat Trump.

Het was Bolsonaro's eerste bezoek aan het Witte Huis. Tijdens een gezamenlijke persconferentie maakte Bolsonaro bekend Trump te hebben uitgenodigd voor een bezoek aan Brazilië.

Bolsonaro en Trump wisselen voetbalshirts uit. (Foto: AFP)