De cycloon Idai die de afgelopen dagen het zuidoosten van Afrika trof, zou weleens kunnen uitgroeien tot de grootste aan het weer gerelateerde natuurramp op het zuidelijk halfrond ooit. Met die onheilspellende boodschap kwam het Wereldvoedselprogramma van de VN dinsdag.

Volgens de organisatie bevonden zich 1,7 miljoen mensen in Mozambique in het pad van de cycloon, terwijl in buurland Malawi nog eens 920.000 mensen werden getroffen.

De wervelwind ging gepaard met golven met een hoogte van 6 meter die een "ongelofelijke verwoesting" veroorzaakten in een groot gebied.

Het officiële dodental ligt op bijna tweehonderd, maar de VN vreest dat dit aanzienlijk zal oplopen. De regering van Mozambique zei al rekening te houden met meer dan duizend slachtoffers.

Volgens het Rode Kruis zijn alleen al in Mozambique minstens 400.000 mensen dakloos geworden door de cycloon. Op diverse plekken staat het water metershoog, aldus de hulporganisatie.

De eerste lading hulpgoederen voor getroffenen is inmiddels onderweg naar het Afrikaanse land. Hiermee hoopt het Rode Kruis zeker 3.000 families te helpen.

Luchtbeelden tonen ravage van cycloon in Zuidoost-Afrika
30
Luchtbeelden tonen ravage van cycloon in Zuidoost-Afrika