De Franse president Emmanuel Macron overweegt demonstraties op de Champs-Élysées in Parijs te verbieden. Zaterdag was het tijdens protesten van de 'Gele Hesjes' weer zeer onrustig in de Franse hoofdstad.

Gemaskerde demonstranten sloegen aan het plunderen op de Champs-Élysées. De politie zette traangas en waterkanonnen in om het geweld de kop in te drukken.

Onder meer een herenmodewinkel en een restaurant werden belaagd door de relschoppers. Ook werden een bankgebouw en een kiosk in brand gestoken.

Als reactie op het ingrijpen van de politie werden agenten bekogeld met stenen. Halverwege de middag waren er al meer dan tachtig demonstranten gearresteerd.

Macron heeft gezegd dat hij harde maatregelen niet zal schuwen om een chaos zoals afgelopen zaterdag te voorkomen. Het nieuwe verbod zou al deze week van kracht worden, dus vóór het volgende aangekondigde protest van de Hesjes op zaterdag.

Tijdens protesten veertienhonderd agenten op de been in Parijs

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner meldt dat er ongeveer achtduizend demonstranten aanwezig waren bij de protesten; een stuk minder dan voorgaande weken.

"Maar onder deze achtduizend 'Gele Hesjes' zijn meer dan vijftienhonderd zeer gewelddadige mensen, die zijn gekomen om dingen te vernielen, om te vechten en om agenten aan te vallen", aldus Castaner. Er zijn ongeveer veertienhonderd agenten op de been in het centrum.

Onrust door de 'Gele Hesjes' duurt al maanden voort

Veel Fransen gaan al maandenlang in gele hesjes de straat op uit onvrede over het beleid van president Macron. De protestbeweging kwam op gang naar aanleiding van het verschuiven van de belastingdruk van rijkere naar armere Fransen.

Inmiddels zijn er al tientallen gewonden gevallen en zijn er veel vernielingen aangericht.