Meer dan honderd demonstranten in Nicaragua zijn zaterdag door de politie opgepakt. Ze waren de straat opgegaan om te protesteren tegen president Daniel Ortega. Ook eisten de demonstranten vrijlating van alle politieke gevangenen.

Zeker twee leden van de oppositie die ook deelnemen aan vredesgesprekken met de regering zijn opgepakt. Volgens een oppositiepartij gaat het om illegale arrestaties. De oppositie eist directe vrijlating van de demonstranten.

Een woordvoerder van de regering liet na een verzoek van de ambassadeur van het Vaticaan weten dat de demonstranten snel vrij zouden komen. "De mensen die zijn opgepakt hadden geen recht om te demonstreren en verstoorden de openbare orde", aldus de woordvoerder.

Op videobeelden is te zien dat meerdere demonstranten in de hoofdstad Managua worden geslagen door politieagenten. Sinds november is een verbod op demonstraties in de hoofdstad van kracht.

Door demonstraties is het al maanden onrustig in Nicaragua

Bij de onlusten in het Midden-Amerikaanse land, na een door president Ortega voorgenomen herziening van de sociale zekerheid, zijn volgens mensenrechtenorganisaties sinds april 2018 minstens vijfhonderd mensen omgekomen. Daarnaast zijn veel demonstranten opgepakt en zonder proces vastgezet.

In februari werden wel honderd mensen vrijgelaten en vrijdag kwamen nog eens vijftig gevangenen vrij. Er zitten nog zo'n zeshonderd demonstranten vast.