Bij een overstroming in de Indonesische provincie Papoea zijn zondag tenminste 73 mensen om het leven gekomen, heeft de lokale rampenbestrijdingsdienst aan persbureau Reuters laten weten.

Ook zijn tientallen mensen zwaargewond geraakt en worden er nog mensen vermist. Naar hen wordt nog gezocht door verschillende reddingsteams.

De overstroming vond plaats in de regio Sentani vlak bij Jayapura, de hoofdstad van de oostelijkste provincie van Indonesië. Mensen werden verrast door de overstroming en hadden weinig tijd om zichzelf in veiligheid te brengen.

Het gebied had de laatste tijd te kampen met zware regenval. Volgens een woordvoerder van de autoriteiten is met name de regen van zaterdag de directe oorzaak van de overstroming.

Op beelden is te zien hoe het water met hoge snelheid door de straten stroomt. Ook zijn veel gebouwen door het water verwoest. Daarnaast leidden modderstromen tot schade.

Flinke schade in omgeving

Onder meer negen huizen, twee bruggen en een vliegtuig, dat op het grootste vliegveld van de provincie stond, zijn beschadigd geraakt. De luchthaven blijft echter wel open.

Meer dan 120 bewoners van het getroffen gebied hebben tijdelijk onderdak gekregen in overheidskantoren omdat hun woningen zwaar beschadigd zijn. "Het water is al grotendeels weggespoeld. Nu is de ravage die het heeft achtergelaten zichtbaar", zei een woordvoerder van de reddingsautoriteiten tegen Reuters.

De provincie ligt op hetzelfde eiland als het land Papoea-Nieuw-Guinea.