De Filipijnen stappen zondag definitief uit het Internationaal Strafhof (International Criminal Court), een jaar en drie dagen nadat het land dit had aangekondigd.

Het in Den Haag gevestigde International Criminal Court (ICC) onderzoekt mogelijke misdaden die zijn begaan tijdens de drugsoorlog van president Rodrigo Duterte. Daarnaast wordt ook het handelen van de president zelf onderzocht. Dat laatste onderzoek is de reden dat de Filipijnen het ICC verlaten.

Nadat het eerste onderzoek naar Duterte was gestart, dreigde de president de ICC-aanklager op te pakken als zij naar de Filipijnen zou gaan. De Gambiaanse jurist Fatou Bensouda startte het onderzoek namens het ICC, nadat er een klacht door een Filipijnse advocaat was ingediend.

Het onderzoek naar de praktijken van het regime van Duterte en de president zelf gaat ondanks het vertrek van de Filipijnen gewoon door.

Duterte startte kort na zijn verkiezing in 2016 een omvangrijke klopjacht op alles wat met drugshandel en -gebruik te maken had. Honderden drugsdealers en gebruikers zijn sindsdien door burgers, agenten en militairen doodgeschoten.