Het vrachtschip Grande America dat eerder deze week zonk in de Golf van Biskaje lekt nog steeds olie. Een enorme vlek van 10 bij 1 kilometer zal naar verwachting zondag het noordwesten van Frankrijk bereiken.

De containerboot verdween dinsdag in de golven na een dagenlange brand. Het was op weg van Hamburg naar Casablanca. Alle 27 bemanningsleden zijn gered van het schip en de oorzaak van de brand is nog niet bekend.

In de buurt van de rampplek werden donderdag ook al twee kilometerslange oliesporen gespot. Het gaat vermoedelijk om olie uit de brandstoftanks die een ernstige bedreiging vormt voor het milieu en de stranden van de departementen Gironde en Charente-Maritime, rond en ten noorden van Bordeaux.

Vier schepen zijn op weg naar de olievlek om de schade te beperken, maar de vervuiling al op zee bestrijden is moeilijk door het slechte weer. De autoriteiten bereiden een opruimoperatie aan land voor.

De Grande America had tweeduizend auto's aan boord en 365 containers. Ongeveer 45 daarvan bevatten gevaarlijke stoffen, die mogelijk al zijn verbrand. Vanuit de lucht zijn vrijdag twee transportbakken gezien die aan de oppervlakte dreven.