Nederland en de VS hebben vrijdagavond een akkoord ondertekend over het gebruik van Curaçao als knooppunt voor humanitaire hulp aan Venezuela, meldt de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath op Twitter.

De drie landen kwamen in actie op verzoek van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die door het Westen als wettige interim-president is erkend.

Er is afgesproken dat de VS Curaçao een jaar lang als knooppunt en springplank mag gebruiken voor humanitaire hulptransporten naar Venezuela. Daarvoor mogen de Amerikanen geen militairen of legermaterieel inzetten.

Ook mag de hulp in Venezuela alleen geleverd en verspreid worden als dat in "vreedzame omstandigheden" kan plaatsvinden.

Minister Blok in lastig parket na aankondiging

De overeenkomst werd een maand geleden al aangekondigd door de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en zorgde toen voor onenigheid in het Curaçaose parlement.

Het parlement vond dat Blok Rhuggenaath had gepasseerd door het plan voor de 'humanitaire hub' zelf naar buiten te brengen, voordat de premier zijn plan goed kon uitleggen aan de bevolking.

Blok liet destijds weten "de zorgen op Curaçao" te begrijpen, maar hij verwierp het verwijt dat het eiland zou zijn gepasseerd. "Deze beslissing is in nadrukkelijk overleg en met instemming van de regering van Curaçao genomen", aldus Blok.