Nog 2 van de 42 gewonden van de terroristische aanslagen op twee moskeeën, onder wie een vierjarig kind, verkeren in levensgevaar. De Nieuw-Zeelandse politie meldt dit vrijdagavond Nederlandse tijd via Twitter.

Bij de aanslagen van vrijdagmiddag zijn 49 personen om het leven gekomen.

De 28-jarige Brenton Tarrant heeft de aanslag online opgeëist. Zijn identiteit is nog niet officieel bevestigd, omdat hij nog een verdachte is. Hij verschijnt zaterdag in de rechtbank.

De Nieuw-Zeelandse politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag onderzoek gedaan in een woning die "gelinkt" is aan de aanslagen.

Direct na de aanslag zijn drie mannen en een vrouw aangehouden. Een van hen is vrijgelaten en twee anderen zitten nog vast, meldt de politie. De andere verdachte wordt aangeklaagd. Of dit Tarrant betreft, is dus nog niet bekendgemaakt.

Verdachte had wapenvergunning, premier wil wetten aanpassen

De hoofdverdachte heeft bij de aanslag vijf wapens gebruikt, zei de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zaterdagochtend tijdens een persconferentie. Ook was hij sinds november 2017 in het bezit van een wapenvergunning.

"Onze wapenwetten zullen gewijzigd worden", zei Ardern. "Eerdere pogingen om dit voor elkaar te krijgen zijn mislukt, maar nu is het tijd."

Ook heeft de premier bevestigd dat de dader een Australische burger is.

Slachtoffers afkomstig uit verschillende landen

De premier vertelde ook dat de slachtoffers van de aanslagen afkomstig waren uit verscheidene landen. Ze benadrukte daarmee de wereldwijde impact van de terroristische actie.

De Nieuw-Zeelandse regering werkt in de nasleep van het bloedbad nauw samen met de consulaire diensten van onder meer Pakistan, Turkije, Saoedi-Arabië, Bangladesh, Indonesië en Maleisië.

Hoofdverdachte blijft in voorlopige hechtenis

De hoofdverdachte is zaterdag naar de rechtbank gebracht waar hij zal worden voorgeleid op beschuldiging van meervoudige moord.

Besloten is al dat hij in ieder geval in voorlopige hechtenis blijft, tot het begin van zijn proces op 5 april. Hij zal dus niet op borgtocht worden vrijgelaten.