Washington heeft sancties getroffen tegen medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vrijdag gezegd.

ICC-medewerkers krijgen voortaan geen visum meer om in de Verenigde Staten onderzoek te doen naar de handelswijze van Amerikaanse staatsburgers in Afghanistan. Personen die voor dit doel al een inreisvergunning hadden, raken die kwijt.

De VS hebben al lang een slechte verstandhouding met het ICC. Het Strafhof heeft Amerikaanse soldaten en CIA-agenten beticht van foltering van gevangenen in Afghanistan. Om hoeveel verdachten het gaat, wilde Pompeo niet zeggen. Wel dreigde hij met aanvullende stappen, waaronder economische maatregelen.

De regering-Trump is vastbesloten Amerikaanse militairen en overheidsdienaren te beschermen tegen internationale strafvervolging. Vorig jaar al werden sancties in het vooruitzicht gesteld. Het ICC, dat niet wordt erkend door de VS, nam de beschuldigingen van oorlogsmisdaden echter niet terug.

Het ICC werd formeel in 1998 opgericht, maar ging pas in 2002 feitelijk aan het werk in Den Haag. Onder meer China, Rusland en de VS doen niet mee, 123 andere landen wel.