De Europese Unie breidt haar sancties tegen Rusland uit. Dit is een reactie op het Russisch-Oekraïense conflict dat in november weer oplaaide. Er zijn acht personen toegevoegd aan de lijst met personen die niet naar de EU mogen reizen en van wie de tegoeden worden bevroren in Europa.

Onder anderen drie bevelhebbers van Russische grenspatrouilleboten en het hoofd van de veiligheidsdienst van de illegaal geannexeerde Krim zijn volgens de EU-verklaring op de lijst gezet.

Russische marineschepen hielden eind september Oekraïense schepen aan die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov wilden varen. Daarbij werden 24 zeelieden opgepakt en naar Moskou gebracht.

De ministers in Brussel eisen onmiddellijke vrijlating van alle bemanningsleden, de in beslag genomen schepen moeten teruggegeven worden en de Straat van Kertsj moet voor alle schepen een vrije doorgang krijgen.

In totaal 24 zeelieden werden opgepakt en naar Moskou overgebracht. De EU-ministers eisen de onmiddellijke vrijlating van alle bemanningsleden, de teruggave van de in beslag genomen schepen en eisen een vrije doorgang van alle schepen door de Straat van Kertsj.

Op de lijst van de EU staan nu 170 personen en 44 bedrijven. De sancties gelden vooralsnog tot 15 september.