Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een resolutie waarin president Donald Trump wordt gevraagd de noodtoestand op te heffen. "Veto!", schreef Trump kort daarna in een reactie op Twitter.

Het is opvallend dat de Senaat dit voorstel, waarmee een besluit van Trump ongedaan moet worden gemaakt, heeft aangenomen. In de Senaat hebben de Republikeinen nog een meerderheid. Alle 47 Democraten en daarnaast 12 Republikeinen steunden de motie.

Overigens kan Trump het besluit naast zich neerleggen. Een veto van de president kan overigens worden gepasseerd als twee derde van de Senaat een motie steunt, maar de verwachting is dat niet genoeg Republikeinen dit zullen doen.

Met het uitroepen van de noodtoestand kon Trump een deel van de financiering van de door hem gewenste muur op de grens met Mexico bekostigen.

Conflict over de begroting leidde tot lange shutdown

Het Congres weigerde eerder de door hem voorgestelde begroting, waarin een kleine 6 miljard dollar voor de muur was opgenomen, goed te keuren. Dit conflict leidde tot een shutdown van de overheid. De shutdown duurde een maand.

Volgens Trump is er langs de grens sprake van een crisis. De goede staat van de Amerikaanse economie zou grote aantallen migranten aantrekken die makkelijk de grens kunnen passeren.

Democraten weerspreken dat er sprake is van een crisis

De Democraten en een aantal Republikeinen stellen dat er helemaal geen sprake is van een crisis. Cijfers tonen aan dat het aantal illegale immigranten de afgelopen jaren alleen maar gedaald is.

De muur is een van Trumps grootste campagnebeloftes. De Democraten, die sinds begin januari een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, weigeren in te stemmen met de grensmuur. Zij zien het nut en de noodzaak van de muur niet in en zeggen dat de president feiten verdraait om zijn plan erdoor te drukken.