De Vietnamese verdachte van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, blijft in Maleisië vastzitten terwijl de rechtszaak verdergaat. Vietnam had om de vrijlating van Doan Thi Huong gevraagd nadat de Indonesische verdachte Siti Aisyah wel was vrijgekomen.

Donderdag werd de 26-jarige Indonesische vrouw op vrije voeten gesteld. Vietnam wilde dat de dertigjarige Doan ook vrij zou komen, maar daar gingen de Maleisische aanklagers niet in mee.

De advocaat van de Vietnamese noemt het besluit om de aanklacht niet in te trekken "onredelijk" en sprak van discriminatie omdat de ene verdachte wel vrij kwam en de ander niet.

"De openbare aanklager heeft niet eerlijk en rechtvaardig gehandeld", meent de jurist, die meldt dat de Vietnamese regering met Maleisische collega's aan het overleggen is over hoe Doan alsnog op vrije voeten zou kunnen komen.

De aanklagers zeiden maandag dat zij geïnstrueerd zijn om de aanklacht tegen Siti te seponeren. Waarom de aanklacht tegen de Indonesische is ingetrokken, is niet duidelijk.

Vrouwen stellen dat ze dachten mee te werken aan realityshow

Kim Jong-nam werd op 13 februari 2017 vermoord op de luchthaven van Kuala Lumpur. De vrouwen zouden daar zenuwgas in zijn gezicht hebben gesmeerd. Zij zeggen onschuldig te zijn en stellen dat ze in de veronderstelling verkeerden dat ze aan een grap voor een realitytelevisieprogramma meewerkten. Ze kunnen de doodstraf krijgen als ze schuldig worden bevonden.

Experts hebben verklaard dat er sporen van het zenuwgas VX op de kleding van de vrouwen uit Indonesië en Vietnam aangetroffen zijn. Aanklagers hebben ook videobeelden getoond waarop te zien is hoe de vrouwen voor de aanval twee andere verdachten op het vliegveld treffen. Zij zijn nog voortvluchtig.

De Verenigde Staten denken dat het Noord-Koreaanse regime verantwoordelijk is voor de moord op Kim Jong-nam. De Maleisische rechter zei dat niet onomstotelijk aangetoond is dat er sprake was van een politieke liquidatie, al kan dat volgens de magistraat ook niet worden uitgesloten.

Op 1 april wordt de zaak tegen Doan hervat.