De Amerikaanse Senaat heeft met 54 stemmen voor en 46 tegen een resolutie aangenomen waarmee een einde gemaakt moet worden aan de militaire steun aan Saoedi-Arabië in Jemen. Daarmee wijst de Senaat direct het beleid van president Donald Trump ten aanzien van de Saoedi's af.

Volgens de Senaat schendt betrokkenheid van de Amerikanen in Jemen de grondwet, omdat niet de president maar het Congres bepaalt wanneer de Verenigde Staten zich in een oorlog mengen.

Het Huis van Afgevaardigden moet de resolutie nog goedkeuren voordat die naar de president wordt gestuurd.

Het Witte Huis heeft aangegeven dat de president zijn veto zal uitspreken. Dat zou de eerste keer zijn voor Trump; hij heeft tijdens zijn presidentschap nog geen gebruikgemaakt van zijn vetorecht.

Trump verzet zich tegen het bekritiseren van Saoedi-Arabië en noemt het land een belangrijke strategische bondgenoot. Het Witte Huis stelt dat de resolutie de bilaterale betrekkingen in de regio benadeelt en dat het de strijd tegen extremisme schaadt.

Door de humanitaire ramp kampen veel kinderen met ondervoeding. (Foto: EPA).

Oorlog in Jemen duurt al vier jaar

Door de burgeroorlog tussen de door de Saoedische coalitie gesteunde Jemenitische regering en de Houthi-rebellen zijn tienduizenden burgerslachtoffers gevallen. De gevechten duren al vier jaar.

De Verenigde Naties spraken vanwege de extreme hongersnood als gevolg van de oorlog eerder van een humanitaire ramp in het land. Meer dan 24 miljoen inwoners zijn afhankelijk van noodhulp, de helft is zelfs compleet afhankelijk van voedselhulp.

De strijdende partijen hebben vorige maand een eerste akkoord gesloten over een staakt-het-vuren in de plaats Hodeidah, zoals eerder afgesproken tijdens een vredesoverleg in Zweden. De havenstad speelt een zeer belangrijke rol bij de import van levensmiddelen en medicijnen.