De Nederlandse tiener Charly T. (17) is tussentijds vrijgelaten uit de Spaanse cel waar hij sinds vorig jaar zomer vastzat op verdenking van aanrandingen.

Dat bevestigt zijn Nederlandse advocaat Robert Malewicz na berichtgeving van NH Nieuws dinsdag.

"De beslissing betreft zijn voorarrest, een inhoudelijke beslissing over de zaak zelf zal op een later moment volgen", aldus Malewicz. "Deze ontwikkeling stemt ons natuurlijk hoopvol voor een goede afloop van deze zaak."

Tegen de jongen is een celstraf van vier jaar geëist. De uitspraak in zijn zaak wordt binnen een week verwacht. Advocaat Rachel Imamkhan van de Stichting PrisonLAW die Nederlanders bijstaat die in het buitenland gevangen zitten, onder wie T., verwacht de uitspraak op maandag.

Voorarrest eerder niet geschorst om vluchtgevaar

Spanje weigerde eerder het voorarrest van de jongen nog te schorsen vanwege mogelijk vluchtgevaar. Malewicz meldde toen aan NU.nl dat de zeventienjarige wilde meewerken aan een toezichtsmaatregel.

De twee Britse meisjes die een verklaring hebben afgelegd over T. zijn twaalf en veertien jaar oud. De jongen zelf ontkent dat er sprake was van gedwongen handelingen.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer pleitte naar aanleiding van de zaak van T. dat Nederland een beleid moet maken voor minderjarige Nederlandse kinderen die vastzitten in een buitenlandse cel.