De president van Algerije heeft maandag zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen ingetrokken. Ook heeft Abdelaziz Bouteflika de stembusgang uitgesteld. Zijn besluit volgt na massale protesten tegen zijn bewind.

Bouteflika zit nu in zijn vierde termijn als president van Algerije. Hij stelde zich vorige maand verkiesbaar voor de verkiezingen in april, maar kwam onder vuur te liggen.

In de afgelopen weken zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een eventuele vijfde termijn van Bouteflika. Zij vinden dat het na twintig jaar tijd is voor een nieuw bewind.

Nadat Bouteflika zijn besluit had bekendgemaakt, zijn in de hoofdstad Algiers honderden mensen de straten opgegaan om feest te vieren.

Algerijnen vieren dat president afziet van herverkiezing
35
Algerijnen vieren dat president afziet van herverkiezing

Politieke en economische hervormingen aangekondigd

De 82-jarige leider belooft het Noord-Afrikaanse land politieke en economische hervormingen. Hij zegt dat de regeringsposten op korte termijn opnieuw zullen worden verdeeld.

De eerste wisseling is al bekendgemaakt. Premier Ahmed Ouyahia is afgetreden en wordt opgevolgd door Noureddine Bedoui, de huidige minister van Binnenlandse Zaken.

Ook kondigt Bouteflika aan dat in een landelijk referendum een nieuwe grondwet zal worden voorgelegd aan het volk. Hoewel er nog geen datum bekend is, wordt wel gemeld dat het referendum voor het einde van dit jaar zal plaatsvinden.

Een groepje mannen viert dat Bouteflika zijn kandidatuur voor de verkiezingen heeft ingetrokken. (Foto: AFP)

Bouteflika laat zich sinds beroerte zelden zien

Bouteflika kreeg in 2013 een beroerte en sindsdien treedt hij zelden in de openbaarheid. De politicus keerde zondag na een medische behandeling in Zwitserland terug naar zijn thuisland.

Volgens de oppositie is er geen bewijs dat aantoont dat Bouteflika gezond genoeg is om het land te leiden. De Algerijnse autoriteiten spreken dit tegen.