De bekende Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh is in haar thuisland veroordeeld tot een gevangenisstraf. Ze is volgens Iraanse media schuldig bevonden aan propaganda tegen de staat en het beledigen van geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei.

Het is niet duidelijk hoelang Sotoudeh de gevangenis in moet. Iraanse media melden 7 jaar, terwijl haar echtgenoot op Facebook schrijft dat het om 38 jaar celstraf gaat. Volgens hem bestaat de straf verder uit 148 zweepslagen.

De 55-jarige Sotoudeh is een van de bekendste mensenrechtenactivisten in de islamitische republiek. Ze verdedigde onder anderen de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami.

De vrouw won in 2012 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, die jaarlijks wordt uitgereikt door het Europees Parlement.

De activist botste herhaaldelijk met de autoriteiten in Iran. Ze kreeg daar in 2010 al een gevangenisstraf opgelegd van elf jaar, maar kwam in 2013 vervroegd vrij.

Sotoudeh is in juni vorig jaar opnieuw aangehouden en zit sindsdien vast. Ze had voor haar arrestatie meerdere vrouwen vertegenwoordigd die uit protest zonder hoofddoek in het openbaar waren verschenen.