De Ethiopische staatstelevisie meldt maandag dat de zwarte doos van het zondag neergestorte vliegtuig is aangetroffen. Bij het ongeluk kwamen alle 157 inzittenden om het leven.

Het is nog niet bekend waar de zwarte doos van vlucht ET302 precies is gevonden. Zowel de voicerecorder van de cockpit als de zwarte doos met vluchtdata is aangetroffen.

Brokstukken kwamen terecht op ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van Addis Abeba, waar het toestel zondag opsteeg.

De zwarte doos zal meer duidelijkheid moeten geven over de oorzaak van de crash. Zo werd al bekend dat het om een nieuw toestel ging en ook de piloot erg ervaren was.

Kort na het opstijgen uit Addis Abeba werd het contact met het toestel verbroken. Alle inzittenden kwamen bij de crash om het leven. Door de autoriteiten van het land werd zondag gemeld dat er ook vijf Nederlanders omkwamen, maar dit bericht werd later weer ingetrokken. Mogelijk zijn vijf Duitsers aangezien voor Nederlanders.

Vliegtuigbouwer Boeing heeft maandag overigens laten weten het niet nodig te vinden om nieuwe richtlijnen uit te vaardigen voor het toestel, een Boeing 737 MAX. Indonesië houdt alsnog acht van de toestellen aan de grond voor inspectie.