Luchtvaartmaatschappijen die de Boeing 737 MAX in hun vloot hebben, kunnen voorlopig gewoon met dit type toestel blijven vliegen. Vliegtuigbouwer Boeing vindt het "op basis van de informatie die het nu heeft" niet nodig om nieuwe richtlijnen uit te vaardigen omtrent dit toestel.

Bij een ongeluk in Ethiopië met een Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines kwamen zondag alle 157 inzittenden om het leven.

"Veiligheid is onze topprioriteit en we doen er alles aan om alle aspecten van dit ongeluk te begrijpen, in nauwe samenwerking met het onderzoeksteam en de overige betrokken regelgevende instanties", liet een Boeing-woordvoerder Reuters weten.

Boeing liet eerder al weten dat het de lancering van het nieuwe toestel, een 777X, heeft uitgesteld. Het Amerikaanse luchtvaartbedrijf vindt het presenteren van een nieuw toestel daags na de vliegtuigramp niet gepast.

China en Ethiopië houden Boeing 737-toestellen aan de grond

Ethiopian Airlines houdt haar Boeing 737 MAX-vliegtuigen uit voorzorg aan de grond. Ook de Chinese overheid besloot na de vliegtuigramp om maandag alle binnenlandse luchtvaartmaatschappijen op te dragen dit type toestel niet te gebruiken.

Het besluit van China lijkt gebaseerd op het feit dat vijf maanden geleden eenzelfde toestel van Lion Air neerstortte bij Indonesië in de buurt. Daarbij kwamen 189 mensen om het leven. Dat kwam volgens het eerste onderzoek door een technisch mankement.

"Gezien het feit dat bij beide ongelukken de nieuwe Boeing 737 betrokken was en het in beide gevallen fout ging vlak na het opstijgen, zijn er overeenkomsten", leggen de Chinese vliegtuigautoriteiten uit.

In navolging van China heeft ook Indonesië luchtvaartmaatschappijen die onder de Indonesische vlag met de Boeing 737 MAX vliegen, opgedragen om dit type toestel aan de grond te houden. Dit besluit heeft onder ander betrekking op Lion Air en Garuda Indonesia.

Vlucht ET302 met Boeing 737 MAX stortte kort na opstijgen neer

De vlucht ET302 stortte zondag kort na het opstijgen in Addis Abeba neer in Ethiopië. Volgens een verklaring van de vliegtuigmaatschappij werd het contact met het toestel direct na het opstijgen verbroken.

In eerste instantie werd bericht dat er Nederlanders aan boord waren, maar dat ontkrachtte het ministerie van Buitenlandse Zaken later.