De minister van Transport van Kenia heeft zondag gezegd dat er vijf Nederlanders om het leven zijn gekomen bij de vliegtuigramp in Ethiopië. Eerder sprak de CEO van de betrokken luchtvaartmaatschappij ook van Nederlandse slachtoffers, maar op een lijst vrijgegeven door de maatschappij, staat dat er geen Nederlanders aan boord waren van de Boeing 737 van Ethiopian Airlines.

In het kort:

  • De nieuwe Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines is zondag na onbekende problemen neergestort.
  • Aan boord waren 149 passagiers en 8 bemanningsleden. Er zouden 5 Nederlandse slachtoffers zijn.
  • Het toestel was nieuw en de piloot was ervaren. Ook waren er vooraf geen gebreken aan het toestel bekend.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niets gezegd over Nederlandse slachtoffers. Wel stelde het ministerie eerder op zondag dat er contact is met de autoriteiten om te achterhalen of er Nederlanders in het neergestorte toestel zaten.

Naast de slachtoffers uit Nederland zouden er ook personen aan boord van het toestel hebben gezeten die afkomstig zijn uit Kenia (32), Canada (18), het Verenigd Koninkrijk (7), Ethiopië (9), de Verenigde Staten (8) en ook personen uit Frankrijk, Duitsland en Italië.

Het gaat vooralsnog om berichten van de Keniaanse overheid. Veel landen hebben zelf nog niet bevestigd dat hun burgers bij het ongeval zijn overleden. Daarnaast waren er meerdere personen aan boord met een VN-paspoort, waardoor niet direct duidelijk is uit welke landen deze slachtoffers komen.

Vlucht ET 302 stortte neer in de buurt van Bishoftu, een stad 60 kilometer ten zuidoosten van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Het gaat om een Boeing 737 die om 8.38 uur lokale tijd in Ethiopië was opgestegen voor een vlucht naar Nairobi in Kenia. Er zouden 35 nationaliteiten aan boord van het toestel hebben gezeten.

Lange tijd was ook onduidelijk hoeveel dodelijke slachtoffers er waren gevallen. Wel gaf de premier van Ethiopië kort na de crash al een condoleance uit.

Contact kort na start al verbroken

Volgens een verklaring van de vliegmaatschappij werd het contact met het toestel kort na het opstijgen in Addis Abeba verbroken. Aan boord waren 149 passagiers en 8 bemanningsleden.

Reddingswerkers zijn kort na de crash naar het gebied getrokken. Inmiddels heeft ook personeel van Ethiopian Airlines het gebied bereikt waar het toestel is neergekomen. Onder hen is de bestuursvoorzitter van Ethiopian Airlines, die vanaf de rampplek zijn medeleven betuigde aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Over de oorzaak van de crash is vooralsnog nog niets bekend. De Zweedse site Flightradar24, die vliegbewegingen wereldwijd monitort, stelt wel dat er in de data was te zien dat het toestel te maken had met 'instabiele snelheid' bij het opstijgen.

Ethiopian Airlines heeft gezegd dat er voor zover bekend vooraf geen problemen met het vliegtuig waren gemeld. De piloot die het toestel bestuurde, zou een zeer ervaren piloot zijn geweest. Wel is inmiddels duidelijk geworden dat de piloot problemen had gesignaleerd en toestemming had gevraagd om terug te keren naar de luchthaven van Addis Abeba. Om wat voor problemen het ging, is niet bekendgemaakt.

Tweede keer in korte tijd dat nieuwe Boeing 737 MAX neerstort

Het is de tweede keer binnen zes maanden dat er een Boeing 737 MAX crasht. Op 29 oktober stortte een vliegtuig van Lion Air ook kort na het opstijgen in Jakarta neer in zee. Beide toestellen waren slechts een paar maanden oud.

Uit onderzoek bleek dat het toestel van Lion Air een defecte sensor de crash veroorzaakte. Deze sensor gaf verkeerde informatie over het vliegtuig waardoor de neus van het toestel telkens naar beneden dook.

Familieleden van slachtoffers die in het neergestorte toestel zaten, krijgen het nieuws van de crash te horen op de luchthaven van Nairobi, waar het vliegtuig naar op weg was. (Foto: ANP)

Ethiopian geldt als veilige maatschappij met moderne toestellen

Ethiopian Airlines staat te boek als een van de veiligere luchtvaartmaatschappijen van Afrika met een groot aantal bestemmingen binnen, maar ook buiten Afrika. Het bedrijf vliegt over het algemeen met relatief jonge toestellen. Het laatste grote ongeluk met een toestel van Ethiopian Airlines was in januari 2010.

De staat is eigenaar van de Ethiopische vervoerder, die per jaar ruim tien miljoen mensen vervoert. Premier Abiy Ahmed sprak onlangs de ambitie uit dat Ethiopian Airlines zou moeten uitgroeien tot een vervoerder die het Afrikaanse continent met de rest van de wereld moet verbinden.

Het toestel dat betrokken was bij deze crash, de ET-AVJ, was een zeer nieuwe Boeing 737. Het toestel maakte de eerste vlucht in oktober 2018.

Let op: Onderstaand beeld kan als schokkend worden ervaren.

Reddingswerkers zijn bezig het met bergen van lichamen en spullen op de plek van de crash. (Foto: AFP)