Bij de vliegtuigcrash in Ethiopië zijn zondag vijf Nederlanders om het leven gekomen. Dat stelt de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken. Geen van de inzittenden heeft de vliegtuigcrash van Ethiopian Airlines overleefd. De Boeing 737 MAX met 157 personen aan boord stortte zondagochtend neer in Ethiopië nabij de hoofdstad Addis Abeba.

Vlucht ET 302 stortte neer in de buurt van Bishoftu, een stad 60 kilometer ten zuidoosten van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Het gaat om een Boeing 737 MAX die om 8.38 uur lokale tijd in Ethiopië was opgestegen voor een vlucht naar Nairobi in Kenia. Er zouden personen met 33 nationaliteiten aan boord van het toestel hebben gezeten.

Lange tijd was onduidelijk hoeveel dodelijke slachtoffers er waren gevallen. Wel gaf de premier van Ethiopië kort na de crash een condoleance uit.

Contact kort na start al verbroken

Volgens een verklaring van de vliegmaatschappij werd het contact met het toestel kort na het opstijgen in Addis Abeba verbroken. Aan boord waren 149 passagiers en 8 bemanningsleden.

Reddingswerkers zijn kort na de crash naar het gebied getrokken. Inmiddels heeft ook personeel van Ethiopian Airlines het gebied bereikt waar het toestel is neergekomen. Onder hen is de bestuursvoorzitter van Ethiopian Airlines, die vanaf de rampplek zijn medeleven betuigde aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Over de oorzaak van de crash is vooralsnog nog niets bekend. De Zweedse site Flightradar24, die vliegbewegingen wereldwijd monitort, stelt wel dat er in de data was te zien dat het toestel te maken had met 'instabiele snelheid' bij het opstijgen.

Ethiopian geldt als veilige maatschappij met moderne toestellen

Ethiopian Airlines staat te boek als een van de veiligere luchtvaartmaatschappijen van Afrika met een groot aantal bestemmingen binnen, maar ook buiten Afrika. Het bedrijf vliegt over het algemeen met relatief jonge toestellen. Het laatste grote ongeluk met een toestel van Ethiopian Airlines was in januari 2010.

De staat is eigenaar van de Ethiopische vervoerder, die per jaar ruim tien miljoen mensen vervoert. Premier Abiy Ahmed sprak onlangs de ambitie uit dat Ethiopian Airlines zou moeten uitgroeien tot een vervoerder die het Afrikaanse continent met de rest van de wereld moet verbinden.

Het toestel dat betrokken was bij deze crash, de ET-AVJ, was een zeer nieuwe Boeing 737 MAX. Het toestel maakte de eerste vlucht in oktober 2018.

Familieleden van slachtoffers die in het neergestorte toestel zaten, krijgen het nieuws van de crash te horen op de luchthaven van Nairobi, waar het vliegtuig naar op weg was. (Foto: ANP)