De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó leidt zaterdag een demonstratie in de Venezolaanse hoofdstad Caracas om druk te blijven uitoefenen op president Nicolás Maduro.

"Ik roep de Venezolaanse bevolking op om op straat te demonstreren tegen het corrupte en incompetente regime dat ons land in het duister heeft gelaten", twitterde de zelfbenoemde interim-president Guaidó, die door de meeste westerse landen wordt erkend als de legitieme leider van Venezuela.

Duizenden Venezolanen woonden de betoging bij. Ze kwamen regelmatig in botsing met de politie en ordetroepen, maar het geweld dat eerdere demonstraties kenmerkte bleef uit.

Het land werd donderdag getroffen door een immense stroomstoring. Die storing is voor een groot deel verholpen, maar er zitten nog steeds delen van het land zonder elektriciteit. Volgens de regering werd de uitval veroorzaakt door een cyberaanval op een waterkrachtcentrale.

De Venezolaanse regering legde vrijdag het land plat vanwege de stroomstoring. Door geen werk te doen en geen onderwijs te geven, moest het gemakkelijker worden de elektriciteitsvoorziening te herstellen. Critici zeggen dat corruptie en te weinig investeringen in de infrastructuur ertoe hebben geleid dat het elektriciteitsnet van het land niet meer goed werkt.

Aanhangers van Maduro hielden zaterdag een tegendemonstratie, gericht tegen 'Amerikaans imperialisme'. Die werd bijgewoond door enkele honderden mensen.

Machtsworsteling al maanden aan de gang

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf begin dit jaar uit tot interim-president, omdat president Maduro de grondwet zou schenden. Maduro en zijn aanhangers beschouwen die zet als illegaal, omdat de president het door de oppositie gecontroleerde parlement buitenspel heeft gezet ten faveure van de door hem opgezette Grondwettelijke Vergadering.

Hoewel Guaidó internationaal breed wordt erkend, kan hij in Venezuela weinig macht uitoefenen als de strijdkrachten aan de kant van Maduro blijven staan. Vooralsnog is dat het geval, hoewel honderden Venezolaanse militairen in de afgelopen maanden zijn gedeserteerd.