Noord-Korea is mogelijk de lancering van een langeafstandsraket of ruimteraket aan het voorbereiden, stellen experts na het bestuderen van zaterdag Nederlandse tijd gepubliceerde satellietbeelden.

Op de beelden is een fabriek te zien waar eerder al raketten zijn gebouwd. Volgens de experts is duidelijk dat er nu weer "bouwwerkzaamheden" plaatsvinden.

De satellietbeelden zijn eind vorige maand gemaakt in de plaats Sanumdong. Er zijn auto's geparkeerd en hijskranen te zien.

Jeffrey Lewis, directeur van het East Asia Nonproliferation Project, heeft de beelden bekeken en zegt tegen de Amerikaanse publieke radiozender NPR dat "het er, alles bij elkaar genomen, op lijkt dat Noord-Korea inderdaad een raket aan het bouwen is". Hij weet niet zeker of het om een militaire raket of een ruimteraket gaat.

'Mogelijk bedoeling om aandacht VS te trekken'

Mogelijk is het ook de bedoeling van Noord-Korea om de aandacht van de Verenigde Staten te trekken, zo stellen experts aan onder meer CNN en BBC. De top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eindigde eind vorige maand zonder overeenkomst.

Eerder deze week stelden Zuid-Korea en Amerikaanse experts al dat Noord-Korea ook bezig is met het opbouwen van de nucleaire lanceerinstallatie Tongchang-ri die eigenlijk zou worden ontmanteld.

Pyongyang en Washington hebben fundamenteel andere opvattingen over wat kernontwapening zou inhouden, stelden experts na de top aan NU.nl. De Noord-Koreanen willen bijvoorbeeld dat de VS eerst de eigen kernwapens ontmantelt.