De eerste verdachte die in het Verenigd Koninkrijk schuldig was bevonden aan vrouwenbesnijdenis, is nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar.

De rechtbank houdt de 37-jarige Oegandese vrouw verantwoordelijk voor de genitale verminking van haar dochtertje in hun woning in Londen, bericht de BBC.

De rechter sprak over een "barbaars en misselijkmakend" misdrijf. De motieven van de moeder, die al jaren in Groot-Brittannië woont, bleven tijdens het proces een raadsel.

Tijdens het proces beweerde de vrouw dat haar dochter in de zomer van 2017 tijdens het pakken van een koekje op metaal was gevallen. Daardoor zouden haar geslachtsdelen zijn gescheurd. Tegen een agent zei ze dat haar destijds driejarige dochter toen geen ondergoed droeg.

De zaak kwam aan het licht nadat het kind naar het ziekenhuis was gebracht. Dat sloeg alarm over de verwondingen van het meisje, dat veel bloed had verloren. Toen politiemensen huiszoeking deden bij de moeder, vonden ze aanwijzingen dat ze had geprobeerd met hekserij het onderzoek te dwarsbomen.

Vrijspraak in eerdere zaken

Het is de vierde keer dat een zaak over genitale verminking voor de rechter kwam. Eerdere zaken hadden tot vrijspraak geleid.

Genitale verminking bij vrouwen is het gedeeltelijk of volledig verwijderen van de schaamlippen of clitoris, ook wel bekend als vrouwenbesnijdenis. In zo'n dertig landen is dit een gebruik, voornamelijk in Afrika.

Vooral jonge meisjes zijn het slachtoffer van deze vorm van verminking. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijft dat dit voornamelijk wordt gedaan uit de overtuiging om meisjes voor volwassenheid voor te bereiden en pure vrouwelijkheid te verzekeren.

Schadelijke gevolgen zijn onder meer bloedingen, problemen met ontlasten, infecties en onvruchtbaarheid. Ook leidt het tot complicaties bij geboorten en meer doodgeboren kinderen.

Naar schatting leven ruim 125 miljoen meisjes en vrouwen met de gevolgen van vrouwenbesnijdenis.