De Finse regering van premier Juha Sipilä stapt iets meer dan een maand voor de verkiezingen op. Reden is het mislukken van hervormingen in de gezondheidszorg en de sociale zorg, zo maakte de regering vrijdag bekend.

Het ontslag is geaccepteerd door president Sauli Niinistö. Op zijn verzoek blijft de regering als demissionair kabinet aan tot de komst van een nieuwe regering.

Sipilä had de hervormingen meerdere malen als het grootste project van zijn regering bestempeld. De politiek probeert al jaren een oplossing te vinden voor de toenemende druk van de zorgkosten op de overheidsfinanciën.

De kosten stijgen jaarlijks met 2,4 procent doordat de Finse bevolking snel veroudert. Met Sipilä's hervormingen zouden de kosten op jaarbasis maar met slechts 0,9 procent stijgen.

De regeringspartijen komen nu tot de conclusie dat ze niet genoeg tijd hebben om de veranderingen voor de verkiezingen op 14 april van de grond krijgen.

De afgetreden premier zegt "zeer teleurgesteld" te zijn dat de missie van zijn regering niet is geslaagd. Hij zegt te verwachten dat zijn land een nieuwe regering heeft voordat Finland in juli het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt.