Zuid-Korea heeft zijn vertegenwoordiger in de onderhandelingen met Noord-Korea vervangen. Dat heeft de regering van president Moon Jae-in vrijdag bekendgemaakt.

Kim Yeon-chul zal de post van minister van Unificatie overnemen van Cho Myong-gyon. Kim is een vertrouweling van Moon en zal volgens de president de weg wijzen op "de route naar een nieuw Koreaans Schiereiland".

"Hij is de juiste man, hij belichaamt de visie voor een verenigd Korea", aldus een woordvoerder van Moon op een persconferentie. De voordracht van Kim moet nog wel worden goedgekeurd in een hoorzitting.

In tegenstelling tot Cho is Kim een voorvechter van een eenwording van de Korea's. Eerstgenoemde toonde zich al vaak een voorstander van zware sancties tegen Noord-Korea, tot onvrede van enkele andere ministers.

Zuid-Koreaanse president vervangt meerdere ministers

Moon verving tegelijkertijd meer van zijn ministers. Onder anderen de bewindslieden voor Binnenlandse Zaken, Transport, Cultuur en Sport, Visserij en Wetenschap en Techniek moesten het veld ruimen voor iemand anders.

Het vervangen van de Zuid-Koreaanse vertegenwoordiger in de onderhandelingen met Noord-Korea komt een week na de tweede ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse Donald Trump.

Die twee leiders kwamen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi niet tot een overeenkomst om de sancties tegen het stalinistische land op te heffen. Zuid-Korea hoopte dat een deal de onderhandelingen met de noorderburen gemakkelijker zou maken.