De Venezolaanse hoofdstad Caracas en grote delen van het land zijn donderdagavond getroffen door een grootschalige stroomstoring. Volgens de regering was de storing het werk van oppositiepartijen.

Bijna de gehele hoofdstad zat aan het begin van de avond zonder stroom, waardoor Caracas bijna volledig in duisternis gehuld was. Ook in veel andere delen van het land was er geen elektriciteit.

De regering van president Nicolás Maduro noemde al snel sabotage als reden voor de stroomstoring. Een hydraulische centrale zou onklaar gemaakt zijn door politieke activisten die tegen het regime van Maduro zijn.

"Zij hebben de systemen die de opwekking en transmissie van de elektriciteit regelen onklaar gemaakt", zo stelde de minister van Elektriciteit Luis Motta in een toespraak op televisie. Bewijs voor die beschuldiging noemde de minister niet.

De hoofdstad Caracas zonder stroom. (Foto: AFP)

Oppositie legt schuld bij regering

Oppositieleden leggen de schuld echter bij de regering zelf. Door grootschalige corruptie bij bouwprojecten zouden de hydraulische centrales niet meer voldoende functioneren om het hele land van stroom te kunnen voorzien.

Ook de Verenigde Staten, die achter de oppositie staan, legt de schuld bij de regering van Maduro. "Stroomtekorten en hongersnood zijn het gevolg van de incompetentie van het Maduro-regime", zegt minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Door de storing reed ook de metro in Caracas niet, wat zorgde voor drukke straten met voetgangers, auto's en bussen. Venezolaanse media spraken van een "nationale black-out". In vijftien van de 23 staten van het land was er weinig tot geen elektriciteit.