De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat hij fouten heeft gemaakt, maar geen regels heeft overtreden bij de behandeling van een strafrechtelijk onderzoek naar het bouwbedrijf SNC-Lavalin. Hij zou de toenmalige minister van Justitie onder druk hebben gezet om tot een schikking te komen.

Trudeau zegt donderdag bij een persconferentie dat hij fouten heeft gemaakt die zijn "kansen op een herverkiezing in november ernstig schaden". De premier benadrukt dat er desondanks niets illegaals is gebeurd.

Het Canadese kabinet verkeert in een diepe crisis als gevolg van het mogelijke corruptieschandaal. Vorige maand stapte minister van Justitie en procureur-generaal Jody Wilson-Raybould op. Dit leidde tot de politieke crisis.

Wilson-Raybould stelt dat ze vorig jaar door Trudeau en andere beleidsmakers onder druk is gezet om tot een schikking met het internationale ingenieurs- en bouwbedrijf SNC-Lavalin te komen.

Trudeau zou geen vervolging willen vanwege Canadese banen

Tegen het bedrijf loopt een strafrechtelijk onderzoek. Het concern wordt verdacht van het betalen van steekpenningen aan Libische regeringsmedewerkers tussen 2001 en 2011. Premier Trudeau zou niet willen dat het bedrijf wordt vervolgd vanwege de banen die in Canada op het spel zouden staan.

Omdat Wilson-Raybould weigerde een schikking te treffen, is ze naar eigen zeggen in januari overgeplaatst. Ze werd toen minister van Veteranenzaken. Een maand later nam ze ontslag. Trudeau zei eerder al zich niet te kunnen vinden in de lezing van de voormalige justitieminister.

Oppositie eist aftreden premier Trudeau

De druk op Trudeau neemt steeds verder toe. Vorige week eiste de oppositie al het aftreden van de premier, nadat Wilson-Raybould een commissie van het lagerhuis haar verhaal had verteld.

Trudeau zag onlangs ook zijn topadviseur vertrekken. Onder anderen deze adviseur zou Wilson-Raybould onder druk hebben gezet. Ook hij moet getuigen voor de parlementscommissie.