De zelfbenoemde interim-president van Venezuela, Juan Guaidó, heeft Europa opgeroepen meer financiële sancties tegen het regime van Nicolás Maduro af te kondigen. Hij deed dat in reactie op de uitwijzing van de Duitse ambassadeur Daniel Kriener door de Venezolaanse regering.

In een interview met het Duitse magazine Der Spiegel noemde Guaidó de uitzetting van Kriener een "groot dreigement" tegen Duitsland.

Met meer EU-sancties moet worden voorkomen dat de inkomsten van Venezuela worden misbruikt.

De Venezolaanse regering wees de Duitse ambassadeur uit omdat het land het onacceptabel vindt dat "een diplomaat zich als plaatselijk politicus gedraagt en zich inzet voor de samenzwering van extremisten in de Venezolaanse oppositie".

Het feit dat Kriener maandag op het vliegveld van Caracas was om Guaidó na diens buitenlandse reis te verwelkomen, irriteert het regime. Een Nederlandse diplomaat was daar ook bij aanwezig.

Guaidó is de voorzitter van het door Maduro aan de kant geschoven gekozen parlement. Guaidó heeft zich tot interim-president uitgeroepen en wordt in die positie erkend door tientallen landen, inclusief Duitsland en Nederland.