De Democratische partij in de Verenigde Staten gaat via een officiële weg proberen president Donald Trump te dwingen zijn belastingaangiften openbaar te maken.

Bill Pascrell, de Democratische woordvoerder van de commissie die daar over gaat, maakte dit voornemen bekend. Het verzoek wordt binnen twee weken ingediend.

Pascrell probeert al twee jaar lang inzage te krijgen in de belastingpapieren van de president. Maar dit lukte tot nu toe niet, omdat de Republikeinse meerderheid in het Huis deze aanvraag had tegengehouden. Sinds de tussentijdse verkiezingen in november hebben de Democraten de meerderheid in dit deel van het Congres.

Een verzoek tot inzage in de belastingpapieren van Trump moet worden ingediend bij het ministerie van Financiën. De verwachting is dat minister Steven Mnuchin de vraag van het Huis van Afgevaardigden alsnog zal afwijzen. De Democraten kunnen in dat geval naar de rechter stappen.

Trump weigerde zijn aangiften openbaar te maken

De belastingaangiften van Trump waren een heikel punt tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Tot Trump gaven alle presidentskandidaten inzage in hun financiële zaken om te bewijzen dat zij geen mogelijke illegale transacties te verbergen hadden. Trump weigerde deze papieren te overleggen.

Michael Cohen, de vroegere advocaat van Trump, wakkerde vorige week tijdens zijn getuigenis voor het Congres de interesse in de papieren bij de Democraten verder aan. Hij stelde dat Trump de belastingaangiften niet wil delen, omdat dit hem vrijwel zeker op een flinke boete en een onderzoek door de belastingdienst zal komen te staan.

Democraten hebben al veel onderzoeken in gang gezet

Trump liet Cohen, die jarenlang al zijn juridische problemen oploste, vallen toen hij werd aangehouden op verdenking van fraude en liegen tegen het Congres. De oud-advocaat van Trump heeft een deal gesloten met speciaal aanklager Robert Mueller, die belast is met een groot onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

De Democraten hebben sinds zij de meerderheid in het Huis hebben een groot aantal onderzoeken in gang gezet. Die zijn gericht op de president, de gang van zaken in het Witte Huis en diverse bedrijven van Trump.