Noord-Korea is weer bezig met het opbouwen van de nucleaire lanceerinstallatie Tongchang-ri die eigenlijk zou worden ontmanteld, blijkt woensdag uit satellietbeelden van Amerikaanse defensie-experts.

Zij bevestigen hiermee eerdere berichten van Zuid-Korea, die al melding maakte van nieuwe activiteiten op deze locatie.

Op de nieuwe satellietfoto's zijn onder meer twee bouwkranen te zien, die er tijdens opnames van twee weken eerder nog niet stonden.

Volgens de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten zou dit betekenen dat het opnieuw optuigen van de installatie begonnen moet zijn rond de topontmoeting van de Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump.

De topontmoeting leverde geen nieuwe afspraken op

De ontmoeting wordt door veel experts als mislukt beschouwd. Trump had gehoopt Noord-Korea aan te sporen tot het ontmantelen van alle nucleaire wapens, maar hier ging Kim niet mee akkoord. Noord-Korea hoopte met de gesprekken vooral een versoepeling van de internationale sancties te bewerkstelligen.

Tongchang-ri is een testlocatie voor langeafstandsraketten. Noord-Korea was begonnen met het ontmantelen van deze locatie na de vorige topontmoeting van Kim Jong-un en Trump in 2018.

VS dreigt met nieuwe economische sancties

In eerste instantie werd deze stap van Noord-Korea gezien als een blijk van goede wil, maar na een paar maanden bleek uit satellietfoto's dat de ontmanteling niet was voltooid.

De VS heeft gedreigd Noord-Korea nieuwe sancties op te leggen als het Aziatische land niet belooft de nucleaire programma's stop te zetten. Trump heeft gezegd dat de gesprekken over de mogelijke ontwapening van Noord-Korea doorgaan. Maar experts stellen dat Kim hier nooit mee zal instemmen.