De Venezolaanse zittende president Nicolás Maduro heeft zijn achterban opgeroepen komende zaterdag de straat op te gaan. Hij wil naar eigen zeggen de "doorgedraaide minderheid" verslaan die het land wil "destabiliseren".

Maduro riep zijn aanhangers op om deel te nemen aan een "anti-imperialistische mars". Hij deed dat tijdens een ceremonie ter nagedachtenis aan zijn voorganger Hugo Chávez, die zes jaar geleden is overleden.

Het was de eerste keer dat Maduro in het openbaar weer van zich liet horen sinds de oppositieleider en zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó weer in het land is.

De aartsrivaal van de socialistische president heeft zijn aanhangers eveneens opgeroepen komende zaterdag te gaan demonstreren. Guaidó vloog maandag na een verblijf in het buitenland terug naar zijn thuisland.

De autoriteiten legden hem op het vliegveld bij Caracas geen strobreed in de weg, hoewel Guaidó eerder een uitreisverbod had genegeerd.

De 35-jarige Guaidó heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-leider van Venezuela en wordt erkend door tientallen landen, waaronder Nederland. De politicus vertelde dinsdag dat hij met vakbonden praat over het organiseren van stakingen. Die acties moeten de publieke sector lamleggen.