De zelfbenoemde interim-president van Venezuela Juan Guaidó is maandag zoals aangekondigd teruggekeerd in zijn land. Hij kwam aan op de luchthaven bij hoofdstad Caracas.

Guaidó werd bij aankomst in Venezuela ontvangen door een grote groep juichende aanhangers. Speciaal voor zijn terugkeer werd in Caracas een demonstratie gehouden.

Op de luchthaven stonden niet alleen aanhangers, maar ook journalisten en vertegenwoordigers van bevriende landen hem op te wachten.

Nederland was een van de landen. "Een groep ambassadeurs, waaronder de plaatsvervangend ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, was op het vliegveld van Caracas aanwezig", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

"Hun aanwezigheid was ter bevestiging van de recente verklaring van de Europese Unie waarin aandacht wordt gevraagd voor de veilige terugkeer van Guaidó naar Venezuela."

Ook de Verenigde Staten hebben de Venezolaanse autoriteiten gevraagd Guaidó ongemoeid te laten. Vicepresident Mike Pence waarschuwde op Twitter dat "dreigementen, geweld of intimidatie" aan het adres van Guaidó niet worden getolereerd.

Guaidó heeft reisverbod geschonden met vertrek

Guaidó verliet Venezuela ongeveer anderhalve week geleden, ondanks een uitreisverbod. Hij stak de grens met Colombia over voor een actie om hulpgoederen naar zijn vaderland te laten brengen.

De oppositieleider bezocht vervolgens meerdere regionale bondgenoten, waaronder Brazilië, Argentinië, Paraguay en Ecuador.

De politicus riep afgelopen weekend vanuit Ecuador op tot nieuwe protesten tegen de regering van president Nicolás Maduro. "Heel Venezuela zal weer de straat op gaan. We zullen geen seconde rusten tot we vrijheid hebben", voorspelde de oppositieleider.

De oppositieleider heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-leider van Venezuela en wordt gesteund door tientallen landen. Hij stelt dat de recente herverkiezing van Maduro onwettelijk was en eist nieuwe verkiezingen.