De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag officieel het ontwapeningsverdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten opgeschort. Hij volgt hierin de VS, die vorige maand al zei zich terug te trekken uit de uit 1987 afkomstige overeenkomst.

Poetin stelt volgens het Kremlin dat de Amerikanen zich niet aan het verdrag hebben gehouden. De Amerikanen beschuldigen de Russen van hetzelfde.

In het INF-verdrag staat onder meer dat raketten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer verboden zijn. Dergelijke wapens moesten binnen drie jaar vernietigd zijn.

De gemoederen rond het verdrag liepen vorig jaar op na de vermeende ontwikkeling van een kruisraket door Rusland, genaamd 9M729. Deze zou een bereik van meer dan 500 kilometer hebben, wat dus verboden is volgens de overeenkomst. Volgens Rusland is er echter "een inspectie van het wapenarsenaal van de VS nodig".

De NAVO liet vorige maand weten achter de VS te staan en beschuldigde Rusland in november al van het officieel schenden van het verdrag.