De Egyptische persfotograaf Mahmoud Abu Zeid, bekend onder de naam Shawkan, is onder strenge voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis. Hij werd in augustus 2013 gearresteerd toen hij beelden maakte van het bloedig neerslaan van een betoging van islamisten in de hoofdstad Caïro.

Shawkan werd samen met anderen vervolgd wegens onder meer moord, poging tot moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

In september werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel. Bij zijn veroordeling had hij zijn straf al uitgezeten. Toch duurde zijn vrijlating nog maanden en geldt die alleen voor overdag. Hij moet de komende vijf jaar elke dag van 18.00 uur tot 6.00 uur op het politiebureau zijn.

Tal van organisaties in binnen- en buitenland bestempelen Shawkan als een onschuldig slachtoffer van de vervolging van vrije media in Egypte. Hij kreeg bijvoorbeeld een prijs voor de persvrijheid van de UNESCO.

Het regime president Abdul Fattah al-Sisi geldt als een van de meest repressieve sinds het leger de macht greep in 1952. Al-Sisi is de zesde generaal die het over het land heerst. Een uitzondering was de in 2012 democratisch gekozen burgerpresident Mohamed Mursi die door generaal al-Sisi in 2013 is afgezet en met veel van zijn aanhangers is opgesloten.