Tienduizenden Algerijnen zijn vrijdagavond weer de straat op gegaan om te betogen tegen het plan van de regering om de 81-jarige Abdelaziz Bouteflika opnieuw als presidentskandidaat naar voren te schuiven.

De bejaarde leider is sinds 1999 aan de macht en kampt met een zeer broze gezondheid. Op veel plaatsen verliep het protest vreedzaam, maar met name in de hoofdstad Algiers braken gevechten tussen demonstranten en de politie uit.

Eén persoon kwam om het leven toen er paniek ontstond. Volgens lokale media ging het om een zestigjarige man die ineenzakte. De lokale overheid meldt dat 56 agenten en zeven burgers gewond raakten. Er zijn 45 arrestaties verricht.

Een grote menigte - jong en oud - verzamelde zich na het vrijdaggebed. De betogers scandeerden volgens de Algerijnse media "er komt geen vijfde mandaat Bouteflika", "weg met het moordenaarsregime", "bye, bye Bouteflika" en "het volk wil geen Bouteflika en ook geen Saïd".

In de ogen van velen wordt het land al decennia geregeerd door een corrupte groep. De jongste broer van de president, Saïd Bouteflika, wordt gezien als een sleutelfiguur in die groep.

Hij is 61 jaar en verschijnt net als zijn twintig jaar oudere broer, die sinds een beroerte in 2013 aan de rolstoel is gekluisterd, vrijwel nooit in het openbaar. Verscheidene betogers eisten een gezonde president die met de bevolking praat. De verkiezingen zijn in april.