Zo'n zeshonderd militairen staan sindskort niet langer achter de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, verklaart Juan Guaidó vrijdag. De zelfbenoemde interim-president van Venezuela is momenteel op werkbezoek in Paraguay.

Guaidó heeft vorige week de Venezolaanse hoofdstad Caracas verlaten. Nadat hij in Colombia een benefietconcert bijwoonde, ging hij door naar Brazilië en Paraguay. Daar voerde hij overleg over de situatie in Venezuela. Vrijdag gaat Guaidó naar Argentinië en zaterdag naar Ecuador.

Door de economische en humanitaire crisis zijn meer dan 3,4 miljoen mensen het land ontvlucht. Een week geleden braken gevechten uit bij de landsgrenzen, tijdens een poging om noodhulp Venezuela in te krijgen.

Maduro verzet zich tegen de aangeboden steun van diverse landen en hulporganisaties aan Guaidó. Hij ziet het als een voorbode voor buitenlands militair ingrijpen.

Guaidó is van plan maandag terug te keren naar zijn thuisland, ondanks dat hij zijn reisverbod heeft geschonden. Mogelijk moet hij daarvoor de gevangenis in.

Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft
113
Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft

181.000 euro ingezameld voor hulp vluchtelingen

De inzamelingsactie van het Nederlandse Rode Kruis voor hulp aan vluchtelingen uit Venezuela heeft tot nu toe 181.000 euro opgebracht. Er is vooral dringend behoefte aan levensmiddelen, medicijnen en onderdak.

Anderhalve week geleden stond de teller op 106.000 euro. Dat het niet storm loopt bij de inzamelingsactie op Giro 5125 schrijft een Rode Kruis-woordvoerder onder meer toe aan "de ingewikkelde politieke context en dat het vluchtelingendrama zich een beetje ver van het bed van Nederlanders afspeelt".

Vrijdag kondigden vijf andere hulporganisaties, waaronder Terre des Hommes en SOS Kinderdorpen, aan dat ze in buurland Colombia hulp gaan bieden aan gevluchte Venezolanen.