De Verenigde Staten loven een beloning van omgerekend 800.000 euro uit voor tips die naar Hamza Bin Laden, de zoon van de overleden Al Qaeda-oprichter Osama Bin Laden, leiden.

Dat laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten. Volgens het ministerie is Hamza een "opkomende leider".

Hij zou sinds 2015 audio- en videoberichten hebben gepubliceerd op internet, waarin hij op zou roepen tot aanslagen in de Verenigde Staten en landen die als westerse bondgenoten van de Amerikanen gelden.

Hamza Bin Laden zou ongeveer dertig jaar oud zijn en Ansar Al Furqan leiden, een groep die uit voormalige strijders van Al Qaeda en Islamitische Staat bestaat.

Hij zou getrouwd zijn met de dochter van Mohammed Atta, een van de kapers van de vliegtuigen die op 11 september 2001 in de torens van het World Trade Center in New York vlogen.

Hamza Bin Laden staat op zwarte lijst in de Verenigde Staten

Sinds 2017 staat Hamza op de zwarte lijst van de Verenigde Staten met personen die van terrorisme worden beschuldigd. In mei 2018 publiceerde persbureau AFP brieven waaruit bleek dat hij door zijn vader was uitgekozen als zijn opvolger als hoofd van Al Qaeda.

Osama Bin Laden werd op 2 mei 2011 door Amerikaanse speciale eenheden doodgeschoten in de Pakistaanse stad Abbottabad.