Michael Cohen, oud-advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, getuigt woensdagmiddag (Nederlandse tijd) onder ede in het Congres. Uit zijn eerder gelekte verklaring blijkt dat hij gaat vertellen dat Trump volgens hem op de hoogte was van verschillende misdrijven. Volg in dit liveblog alle ontwikkelingen.

  • Cohen noemt Trump in verklaring "racist", "oplichter" en "valsspeler".
  • Oud-advocaat zegt bewijzen te hebben dat Trump "onwettig" heeft gehandeld in aanloop naar verkiezingen van 2016.
  • Cohen zal getuigen over Trumps betrokkenheid bij Wikileaks, Trump Tower en zwijggeld.
  • Cohen zelf tot 3 jaar cel veroordeeld, trof schikking met Robert Mueller in Ruslandonderzoek.
woensdag 27 februari 2019 om 23:12
Het liveblog van het verhoor wordt gesloten. Verdere ontwikkelingen in het verhoor kunt u terugvinden in het bericht op de voorpagina van NU.nl.
woensdag 27 februari 2019 om 22:45
Cohen zegt dat Trump geen inzicht wilde verschaffen in zijn belastingen omdat hij bang was dat dit zou leiden tot verdere onderzoeken naar zijn financiën.
woensdag 27 februari 2019 om 22:33
Er wordt Cohen gevraagd om volledig inzicht te geven in alle betalingen die hij heeft ontvangen uit het buitenland, ook eventuele zakelijke betalingen. Zo moet vastgesteld kunnen worden of er wel of niet politiek gemotiveerde betalingen gedaan zijn.
woensdag 27 februari 2019 om 22:32
Het verhoor is hervat.
woensdag 27 februari 2019 om 20:35
Het Congres is toe aan pauze. Over ongeveer 35 minuten zal het verhoor worden hervat.
woensdag 27 februari 2019 om 20:18
Cohen zegt dat hij de betaling aan Stormy Daniels wilde verbergen voor zijn vrouw, die toezicht hield op hun bankrekeningen. 

Om die reden nam hij een lening om de betaling te verrichten, dit is door aanklagers vastgesteld als een schending van campagnefinanciering.

"Ik wilde niet dat ze naar me toekwam en zou vragen waar de 130.000 dollar voor waren."
woensdag 27 februari 2019 om 20:10
"Hoe vaak  heeft Trump u gevraagd om een persoon of instantie namens u te bedreigen?" vraagt Democraat Jackie Speier aan Cohen. "Een aantal keer."

Speier noemt een aantal getal. "Vaker", antwoordt Cohen.

Uiteindelijk schat Cohen het totaal aantal op vijfhonderd.
woensdag 27 februari 2019 om 20:00

Republikein Carol Miller zegt "zeer teleurgesteld" te zijn in de getuigenis van Cohen. Ze benadrukt, net als andere Republikeinen eerder al deden, dat Cohen is veroordeeld en dat hij daarom niet betrouwbaar is.

woensdag 27 februari 2019 om 19:58
Cohen ontkent dat hij in Praag is geweest om Russische hackers te betalen voor de Trump-campagne, een onbevestigde bewering uit het zogeheten Steele-dossier.

Hij zegt wel dat hij in 2016 naar Europe reisde, maar daar geen Russen tegen is gekomen. En ook geen mensen is tegengekomen die betrokken waren bij het project van de Trump Tower in Moskou.

Cohen beweert dat het een persoonlijke reis betrof. Hij zou daar zijn geweest om zijn dochter te bezoeken, die op dat moment in Londen studeerde.
woensdag 27 februari 2019 om 19:55

Peter Welch (D., Vermont), merkt op dat Trump aan the New York Times heeft verteld dat hij nog nooit met Roger Stone heeft gesproken over e-mails, afkomstig van DNC-servers, die WikiLeaks publiceerde.

Welch vraagt aan Cohen of deze bewering van Trump waar is. "Nee, dat was het niet."

Cohen zegt opnieuw dat hij in het kantoor van Trump was toen Stone en de president over de e-mails spraken. Cohen benadrukt wel dat hij denkt dat Trump zich niet bewust was van wat er in de e-mails zou staan.

woensdag 27 februari 2019 om 19:44
Republikein Bob Gibbs valt Cohen aan, omdat hij de president in een slecht daglicht stelt terwijl Trump momenteel in het buitenland probeert een deal te sluiten om Amerika veiliger te maken. 

Gibbs doelt op de ontmoeting van Trump met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

"Je noemt hem een racist, een bedrieger - wat een aanval is op zijn karakter", aldus Gibbs. "Ik ken de president en herken hem niet in het beeld dat je schetst."

Cohen antwoordt: "Er is mij gevraagd om hier op dit moment te komen." Gibbs noemt het "politiek theater", wat Cohen ontkent. 

Cohen zegt dat hij niet voor zijn plezier slecht praat over Trump. Hij richt zich tot Gibbs: "Jij hebt hem voor een korte periode ontmoet, ik ben al meer dan een decennium met de president in contact."
woensdag 27 februari 2019 om 19:38
Democraat Katie Hill komt terug op de opmerkingen van Republikein Meadows over de buitenlandse contracten.

"Cohen is alleen verplicht om contracten te delen die zijn gesloten met buitenlandse overheidsinstanties en niet met andere buitenlandse bedrijven."

Meadows beweerde van wel. Hill heeft Cohen opgeroepen om tijdens zijn lunchpauze zijn verklaring te bekijken om te zien of er amendementen vereist zijn.
woensdag 27 februari 2019 om 19:05
Mark Meadows (R., North Carolina) vraagt of Cohen 'contracten' had met buitenlandse bedrijven, omdat dit niet in zijn verklaring staat. 
Cohen stelt dat hij dit er niet in heeft gezet omdat het geen overheidsinstellingen betrof. Meadows zegt dat dit wel had gemoeten.

Vervolgens vraagt Meadows Cohen naar de late publicatie van zijn verklaring. 

"We waren tot gisteravond laat bezig met het werken aan de verklaring", zegt Cohen. "We waren de hele nacht bezig met het aanpassen."

Meadows vindt dat Cohen daar lang genoeg de tijd voor had, omdat zijn getuigenis al lang gepland stond.

De beurt gaat verder naar Harley Rouda (D., Californië).
woensdag 27 februari 2019 om 18:56
Congreslid Krishnamoorthi (D., Illinois) vraagt Cohen naar zijn laatste contact met Trump. 

Cohen antwoordt dat hij in de herfst van 2018 voor het laatst contact heeft gehad met de president, maanden nadat de FBI zijn appartement binnenviel. 

Maar Cohen benadrukt dat hij door het district New York is verzocht om dit niet verder te bespreken omdat het onderzoek nog loopt.
woensdag 27 februari 2019 om 18:49
Woensdag is de enige dag dat Cohen in het openbaar wordt gehoord. Dinsdag werd hij achter gesloten deuren gehoord door een Senaatscommissie en donderdag zal hij worden gehoord in het Huis.
woensdag 27 februari 2019 om 18:42
Even een korte terugblik.

Commissievoorzitter Elijah Cummings (D., Maryland) ging vrij makkelijk voorbij aan bezwaren geuit door Republikeinse commissieleden aan het begin van het verhoor. Ze vroegen om uitstel van het verhoor. De Democraten hebben een overtuigende meerderheid in het Huis van Afgevaardigden (235-197).

Een omgekeerde situatie deed zich voor tijdens de hoorzitting rond de benoeming van Brett Kavanaugh tot het Hooggerechtshof in september vorig jaar, toen de meerderheid nog in handen van de Republikeinen was. De Democraten kwamen er toen amper aan te pas.
woensdag 27 februari 2019 om 18:35
Na de pauze is de buurt aan Virginia Foxx (R., North Carolina). "Het lijkt me dat er niet veel is waar jij niet over zal liegen als je er een voordeel uit kan halen", zegt ze tegen Cohen. Ze uit haar zorgen over de mogelijkheid dat Cohen dit platform gebruikt om er een boek- of filmdeal uit te slepen.

Cohen zegt dat dit niet het geval is.
woensdag 27 februari 2019 om 18:28
De 10 minuten durende pauze is weer voorbij.
woensdag 27 februari 2019 om 18:14
Er is nu even pauze.
woensdag 27 februari 2019 om 18:09
Cohen werd in december veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Hij bekende schuld aan het betalen van zwijggeldbetalingen aan vrouwen die beweren een affaire met Trump te hebben gehad en aan liegen tegen het Congres.

De oud-advocaat is ook bestraft voor belasting- en bankfraude. Die aanklachten houden geen verband met zijn activiteiten uit naam van Trump.
woensdag 27 februari 2019 om 18:07
Michael Cohen. (Foto: ANP)
woensdag 27 februari 2019 om 18:03
Democraat Stephen Lynch (Massachusetts) opent zijn vijf minuten spreektijd met een aanval op zijn Republikeinse medeleden. "Jullie zijn degenen die de waarheid verborgen willen houden voor het Amerikaanse volk", voegt hij hen toe.

Zijn toon wordt milder als hij zich tot Cohen richt en de bouw van de Trump Tower in Moskou bespreekt. Hij vraagt Cohen welke familieleden van Trump door hem werden voorgelicht over het project.

"Ivanka en Donald Jr., en hij sprak er zo'n tien keer met hen over", zegt Cohen.

Nu richt Lynch zich op hoe goed Trump zelf op de hoogte was. Cohen vertelt dat hij zijn baas in het voorbijgaan regelmatig op de hoogte stelde van de vorderingen.
woensdag 27 februari 2019 om 18:00
Was de Democratische Partij betrokken bij de voorbereidingen die Cohen en zijn advocaten troffen voor de hoorzitting van vandaag, vraagt Jody Hice (R., Georgia)?

Cohen bevestigt dat hij inderdaad met de partij en met twee specifieke leden, commissievoorzitter Cummings en voorzitter van de inlichtingencommissie, afgevaardigde Adam Schiff (Californië), heeft gesproken.

Hice zegt dat hij het "verbijsterend" vindt dat er coördinatie heeft plaatsgevonden met de Democratische meerderheid in het Huis. Hij maakt die gedachte niet helemaal af, maar noemt Cohen een volstrekt onbetrouwbare getuige - de eerste die ooit is veroordeeld wegens eerdere leugens tegen het Congres.
woensdag 27 februari 2019 om 17:54
Het gaat nu over het belastingverleden van Trump de vastgoedtycoon. Heeft de Trump Organization zich ooit schuldig gemaakt aan het morrelen aan de geschatte waarde van de eigen bezittingen om belasting te ontduiken, is de vraag.

"Ja", antwoordt Cohen.
"In opdracht van president Trump?"
"Er gebeurde niets dat niet in opdracht was van meneer Trump."

Cohen noemt een aantal voorbeelden van specifieke fraudegevallen waaraan Trump zich schuldig zou hebben gemaakt.
woensdag 27 februari 2019 om 17:41
Afgevaardigde Eleonor Holmes Norton (D., District of Columbia) vraagt naar de zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels en oud-Playboymodel Karen McDougal. Zij dreigden in de maand voor de verkiezingen naar buiten te komen met verhalen over hun affaires met Trump.

Maakte de president, toen nog kandidaat, zich zorgen over welk effect dat op zijn campagne zou hebben, vraagt Norton.

Cohen antwoordt bevestigend.
De oud-advocaat vertelt hoe hij in opdracht van Trump samenwerkte met roddelblad The National Enquirer om de betalingen aan de vrouwen te regelen.
woensdag 27 februari 2019 om 17:40
Kijk de openingsverklaring van Cohen terug:
Cohen noemt Trump 'racist, oplichter en valsspeler'
Cohen noemt Trump 'racist, oplichter en valsspeler'
woensdag 27 februari 2019 om 17:37
"Ik heb schuld bekend. Ik ga naar de gevangenis", antwoord Cohen op de vragen van Comer.

"Omdat je een bedrieger bent?", vraagt Comer vervolgens. "Nee, omdat ik schuldig ben en ik hiervoor moet boeten."

"Je noemt Trump een valsspeler, hoe zou je jezelf dan nu noemen?", vraagt Comer door.

"Een dwaas", zegt Cohen resoluut.

Van deze reactie had het congreslid niet zo snel terug. Hij zei verder "geen commentaar te hebben".
woensdag 27 februari 2019 om 17:32
James Comer (R., Kentucky) volgt dezelfde lijn van ondervraging als zijn partijgenoot Green. Hij vraagt Cohen in detail of hij zijn verschillende financiële misdrijven beging voor de president. "Nee", antwoordt Cohen, "dat was voor zijn eigen gewin".

"Meneer de voorzitter, u zei in uw openingswoorden dat we op zoek zijn naar de waarheid", stelt Comer. "Meneer Cohen is niet in staat om de waarheid te vertellen."
woensdag 27 februari 2019 om 17:24
"Heeft u al een boekcontract afgesloten?" vraagt Green, die zich afvraagt hoe Cohen voortaan in zijn levensonderhoud gaat voorzien. "Ik denk niet dat ik voorlopig veel geld ga verdienen in de gevangenis", vuurt de oud-advocaat terug.

Hij zegt dat hij al is benaderd door veel uitgevers, televisiemakers en filmmakers. "Als u een idee hebt over wie u moet gaan spelen, kan ik wel wat regelen", zegt hij tegen Green.
woensdag 27 februari 2019 om 17:21
De beurt is weer aan een Republikein, Mark Green (Tennessee). Cohen is een veroordeeld leugenaar en fraudeur, zegt hij. Hij noemt een waslijst met vergrijpen begaan door de oud-advocaat. "En dit is de beste getuige die de Democraten kunnen vinden?"

In aanloop naar de hoorzitting werd al verwacht dat de Republikeinen hun pijlen vooral zouden richten op de betrouwbaarheid van Cohen. Die verwachting komt tot nu toe uit.
woensdag 27 februari 2019 om 17:18
Het woord was kort aan Debbie Wasserman Schultz (D., New York). Cohen kan even rustiger ademhalen, de aandacht verschuift van zijn persoon naar zijn openingsverklaring.

Wasserman Schultz vraagt naar bevestiging op verschillende punten.
"Voor zover u weet, loog meneer Trump op enig punt tijdens de campagne over samenzwering met de Russen?"

"Ik weet niet of ik het samenzwering kan noemen, maar het is wel duidelijk dat er iets geks aan de hand was", antwoordt Cohen. Hij stelt niet betrokken te zijn geweest bij de campagne en zegt dat speciaal aanklager Robert Mueller of andere federale aanklagers wellicht meer informatie hebben.

"Het verlangen van meneer Trump om te winnen zou hem met wie dan ook hebben doen samenwerken", zegt Cohen, die weigert nadere vragen over mogelijke samenzwering tussen Trump en Rusland te beantwoorden omdat de kwestie door andere commissies van het Congres worden onderzocht.
woensdag 27 februari 2019 om 17:18
Cohen zei eerder in zijn eigen verklaring het volgende:

"Trump was een presidentskandidaat, een die wist dat Roger Stone de gelekte interne Democratische e-mails besprak met Julian Assange."

"In juli 2016, dagen voor de democratische conventie, was ik in Trumps
kantoor toen zijn secretaresse aankondigde dat Roger Stone aan de telefoon was.
Meneer Trump zette hem op de speakerphone. Meneer Stone vertelde Trump
dat hij zojuist had getelefoneerd met Julian Assange. Assange had hem verteld dat er binnen een paar dagen een enorme hoeveelheid e-mails zouden worden gepubliceerd die de campagne van presidentskandidaat Hillary Clinton zouden schaden.

Trump reageerde volgens Cohen met: "Zou dat niet geweldig zijn". 
woensdag 27 februari 2019 om 17:11
Commissielid Jim Jordan (R., Ohio) legt Cohen het vuur aan de schenen. Hij stelt dat Cohen zegt misdrijven begaan te hebben uit blinde loyaliteit aan de president. Hij ondervraagt Cohen over de bank- en belastingfraude waarvoor hij is veroordeeld.

"Deed u dat om de president te beschermen?" vraagt hij telkens. Cohen zegt elke keer nee. U deed het uit zelfbelang, concludeert Jordan. "Waarom moeten wij nu dan geloven wat u zegt over de president?"
woensdag 27 februari 2019 om 17:10
Voorzitter Cummings vraagt Cohen of er een mogelijk bestaat dat Trump niet wist waarvoor hij de cheque tekende. 

Cohen zegt dat er geen enkele twijfel bestaat dat de president wist dat het om zwijggeld ging aan het adres van Daniels.
woensdag 27 februari 2019 om 17:08
Cohen beantwoordt vragen van de Senaatscommissie. 

De oud-advocaat benadrukt opnieuw dat Trump altijd geweten heeft van de onderhandelingen tussen hem en Daniels. 

"Elke keer ging ik gelijk naar het kantoor van Trump om de kwestie met hem te bespreken. Dagen voor de verkiezingen van 2016 besloot Trump het zwijggeld te betalen. Het was aan mij om een manier te vinden om dit te doen."
woensdag 27 februari 2019 om 17:04
Cohen beweert dat Trump op de hoogte was van gesprekken tussen zijn vriend en compagnon Roger Stone en Julian Assange van WikiLeaks. Die klokkenluidersorganisatie publiceerde tijdens de verkiezingscampagne in 2016 interne e-mails van de Democratische Partij, die volgens Amerikaanse inlichtingendiensten waren gestolen door hackers in dienst van de Russische overheid.
woensdag 27 februari 2019 om 17:02
Commissievoorzitter Cumming.
woensdag 27 februari 2019 om 16:59
Voorzitter Cummings spreekt Cohen streng toe. Hij is veroordeeld voor liegen tegen het Congres, snapt hij de ernst daarvan? Cohen antwoordt bevestigend. Cummings drukt hem op het hart dezelfde fout niet nog eens te maken.
woensdag 27 februari 2019 om 16:58
Een pijnlijk punt voor traditionele Republikeinen tijdens het verhoor.

Wijlen senator John McCain, die in de VS gold als oorlogsheld, was volgens Trump maar overschat, zegt Cohen. "Hij hield niet van mensen die zich gevangen hadden laten nemen." McCain bracht ruim vijf jaar door als krijgsgevangene van de Vietnamese Vietcong.
woensdag 27 februari 2019 om 16:56
Cohen loog eerder tegen het Congres. Deze leugens zouden draaien om plannen voor een Trump Tower in de Russische hoofdstad Moskou. 

Dat project, waar uiteindelijk niets van kwam, zou veel langer zijn doorgegaan dan Cohen destijds aan de parlementariërs heeft verteld. Het duurde tot na het moment dat Trump al was verkozen tot presidentskandidaat voor de Republikeinse Partij. Trump ontkent dat te hebben geweten.
woensdag 27 februari 2019 om 16:56
Donald Trump was op de hoogte van de ontmoeting tussen zijn zoon Donald junior en een Russische advocaat die banden had met de Russische overheid, zegt Cohen. De advocaat had Trump jr. belastende informatie over Hillary Clinton beloofd.

Nadien loog Trump jr. over de toedracht van het treffen. Trump zelf heeft altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest.

Cohen hoorde de zoon zijn vader vertellen dat hij klaar was voor "de vergadering", zegt hij. Dat ging overduidelijk over het treffen met de Russische advocaat in Trump Tower, aldus de oud-advocaat.
woensdag 27 februari 2019 om 16:53
De zwijggeldbetalingen, aan bijvoorbeeld Daniels, waren mogelijk een overtreding van de wet op de campagnefinanciering, omdat ze bedoeld waren om onwelgevallige informatie over een presidentskandidaat uit de openbaarheid te houden.

Dat zou gelden als een uitgave voor de campagne, maar de betalingen werden niet als zodanig opgegeven. Trump heeft herhaaldelijk gezegd niet van de betalingen op de hoogte te zijn geweest.
woensdag 27 februari 2019 om 16:52
Cohen vertelt verder dat Trump 20.000 dollar van zijn liefdadigheidsstichting gebruikte om een schilderij aan te schaffen, dat vervolgens werd opgehangen in zijn favoriete golfresort, Mar-a-Lago in Florida. Cohen heeft het Huis voorzien van schriftelijke bewijzen, zegt hij.
woensdag 27 februari 2019 om 16:51
Volgens Cohen loog hij eerder over Trumps affaires tegen First Lady Melania Trump, "dat is waar ik het meest spijt van heb". Hij betaalde 130.000 dollar aan zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels en werd terugbetaald door Trump.
woensdag 27 februari 2019 om 16:50
Cohen onderbouwt zijn getuigenis met drie documenten:

  • Een kopie van de cheque geadresseerd aan Cohen, getekend door Trump. Met de cheque betaalde de president hem het voorgeschoten zwijggeld terug na diens inauguratie. Dat geld zou afkomstig zijn geweest van Trumps persoonlijke bankrekening.
  • Jaarrekeningen over 2011-2013.
  • Dreigbrieven geschreven door Cohen uit naam van Trump, verstuurd naar de scholen waar de Amerikaanse president leerling en student was. Trump maande hen zijn schoolcijfers en toetsresultaten nooit vrij te geven.