Een bestuursrechter in Spanje heeft woensdag besloten dat de opgraving van de voormalige dictator Francisco Franco voorlopig niet doorgaat. De rechter heeft twijfels over de legaliteit van de gemeentelijke vergunning voor de opgraving.

Bovendien maakt de rechter zich zorgen over de veiligheid van de uitvoerders. Spaanse architecten lieten de rechtbank weten dat er geen goede analyse is gemaakt van de veiligheid, stabiliteit en ondergrondse voorzieningen die kunnen bestaan ​​onder het graf van Franco, melden de Spaanse media.

De stoffelijke resten van Franco (1892-1975) liggen ten noordwesten van Madrid in een kerk die uit rotsen is gehouwen. De linkse partijen in Spanje vinden dat Franco een praalgraf in het monumentale complex Valle de los Caídos niet verdient.

Vorig jaar besloot de sociaaldemocratische regering van premier Pedro Sánchez dat de oud-dictator op een bescheiden plaats moet worden herbegraven.

De conservatieve rooms-katholieke Franco liet de kerk bouwen als monument voor alle gevallenen uit de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Er liggen circa 34.000 omgekomen strijders begraven, onder wie ook republikeinse tegenstanders van Franco.

Het monument dat in de jaren 1941-1959 is gebouwd, is echter omstreden. Onder meer omdat het monument deels door politiek gevangenen is gemaakt.