Sara Danius stopt vroegtijdig met haar functie als voorzitter van het comité van de Nobelprijs voor Literatuur, meldt de organisatie dinsdag. Hiertoe is besloten vanwege het schandaal rondom oud-lid Katarina Frostenson.

Beide partijen hebben een overeenkomst bereikt, waarmee de 56-jarige officieel haar functie neerlegt.

Het schandaal draait om dichter en voormalig comitélid Frostenson en haar echtgenoot Jean-Claude Arnault. Hij werd door een hof van beroep in Stockholm tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor verkrachting.

Frostenson werd er daarnaast van beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld van het comité zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waar zij mede-eigenaar van is.

De Zweedse Frostenson verliet de organisatie in januari, nadat ze maandenlang onder druk was gezet door de overige leden van het comité.

Danius had haar werk als voorzitter van het comité eerder al neergelegd, omdat ze onvoldoende zou hebben gedaan om de crisis te bezweren. Officieel bleef ze echter lid, omdat de statuten tot dan toe niet hadden voorzien in terugtrekking. Deze regels zijn sindsdien veranderd.