De Indiase luchtmacht heeft dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op kampen van militanten in Pakistan. Daarbij heeft India het Pakistaanse luchtruim geschonden.

"De luchtmacht heeft in de vroegte aanvallen uitgevoerd op kampen van terroristen. De kampen zijn volledig vernietigd", zegt de Indiase minister Gajendra Singh Shekhawat op sociale media. Volgens India is er bij de aanval een "groot aantal" militanten omgekomen, waaronder commandanten. Burgerslachtoffers zouden volgens de Indiërs zijn voorkomen.

Volgens het Indiase persbureau ANI hebben twaalf Mirage 2000-gevechtsvliegtuigen, 1.000 kilo bommen gedropt op een terroristenkamp van terreurgroep Jaish-e-Mohammed. Er zouden tweehonderd tot driehonderd doden zijn gevallen.

Volgens de Indiase regering waren er aanwijzingen dat de groepering een nieuwe aanslag aan het voorbereiden was.

Pakistan ontkent dodelijke slachtoffers

Pakistan ontkent dat er mensen zijn omgekomen bij de aanval en verklaart dat de Indiase gevechtsvliegtuigen waren omgekeerd nadat ze werden belaagd door Pakistaanse jets. "In de haast om weg te komen, hebben ze hun lading gedropt", aldus een zegsman van het Pakistaanse leger.

De spanning tussen beide landen is eerder deze maand opgelopen na een zelfmoordaanslag waarbij veertig Indiase militairen om het leven zijn gekomen. De vanuit Pakistan opererende terreurgroep Jaish-e-Mohammed eiste de aanslag op.