Een imitator van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is uit Vietnam gedeporteerd aan de vooravond van de ontmoetingen tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump van deze week in Hanoi.

Vorige week kwam de Singaporese imitator Howard X al in de belangstelling te staan toen hij samen met een Trump-imitator een top naspeelde. De twee werden daarop aangehouden door de Vietnamese politie. De politie liet de twee weten dat ze hun politieke grappen moeten staken.

BBC schrijft maandag dat het visum van Howard X ongeldig is verklaard, maar dat hij geen nadere toelichting heeft ontvangen. "Satire is een krachtig wapen tegen dictaturen", aldus de imitator. "Ze zijn bang voor een paar mannen die op het echte werk lijken."

Tijdens de neptop van vorige week vertelde Howard X aan journalisten dat het doel was om de Noord-Koreaanse nucleaire ambities te beperken. Hij werd vergezeld door Russel White, een Canadese Trump-imitator. Tijdens een interview met een lokale nieuwszender werden de twee aangehouden.

Howard X vermoedt dat hij is gedeporteerd, omdat de echte Kim geen gevoel voor humor heeft.

Gedeporteerde imitator Kim Jong-un: 'Vietnam heeft geen humor'
52
Gedeporteerde imitator Kim Jong-un: 'Vietnam heeft geen humor'

Imitator eerder weggevoerd tijdens Spelen

Tijdens de vorige top tussen de Noord-Koreaanse en Amerikaanse president voerde Howard X vergelijkbare acties uit. Tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea vorig jaar werd hij weggevoerd, nadat hij voor de cheerleaders van Noord-Korea had gedanst.

Trump en Kim ontmoeten elkaar woensdag en donderdag in Hanoi om het nucleaire programma van Noord-Korea te bespreken. Het is het vervolg van de top van vorig jaar in Singapore, waar uiteindelijk weinig uit voort is gekomen.