Zeker 39 mensen zijn om het leven gekomen door geweld rond de presidentsverkiezingen in Nigeria, melden meerdere mensenrechtenorganisaties zondag.

In het land wordt gewacht op de uitslag van de presidentsverkiezingen van zaterdag. De definitieve uitslag wordt de komende dagen verwacht. De Nigeriaanse autoriteiten sluiten niet uit dat er tegen die tijd nog meer geweld zal worden gebruikt.

Het zijn de spannendste verkiezingen sinds het einde van het militaire bewind in 1999. De twee kandidaten, zittend president Muhammadu Buhari (76) en Atiku Abubakar (72), hebben de overwinning beiden al geclaimd. Abubakar heeft de verkiezingscommissie opgeroepen de resultaten nu bekend te maken, om verdere onrust te voorkomen.

Ongeveer 73 miljoen kiesgerechtigde Nigerianen konden kiezen uit meer dan zeventig presidentskandidaten. Het was echter al duidelijk dat alleen Buhari en Abubakar kans maakten. Zij zijn de leiders van de twee grootste politieke partijen.

Buhari is een gepensioneerde legergeneraal die wil beginnen aan zijn tweede termijn. Zijn campagne was vooral gericht op het bestrijden van corruptie in Nigeria.

Abubakar beloofde voornamelijk beterschap wat betreft de economische recessie.