Ruim honderd leden van de Venezolaanse veiligheidstroepen zijn zaterdag gedeserteerd en naar Colombia gevlucht, meldt de Colombiaanse migratiedienst. Het zijn er minder dan de Venezolaanse oppositie had gehoopt.

"Tot dusver heeft de Colombiaanse migratiedienst iets meer dan honderd leden van de Venezolaanse strijdkrachten ontvangen die hun land hebben verlaten, vluchtend voor de dictatuur van Nicolás Maduro", stelde de dienst zondag in een verklaring.

Zaterdag probeerde de Venezolaanse oppositie dringend noodzakelijke hulpgoederen uit Colombia en Brazilië over de afgesloten grens naar Venezuela te brengen. Het eindigde op een muur van tanks, soldaten en traangas. De gevraagde steun van de oppositie aan het Venezolaanse leger bleef uit, omdat het aantal overlopers beheersbaar bleef.

Bij onlusten in de buurt van de Braziliaanse grens kwamen zeker drie mensen om het leven. Bijna driehonderd mensen raakten gewond.

VS doet naar verwachting maandag concrete voorstellen

De Verenigde Staten zullen volgens persbureau Reuters maandag concrete voorstellen doen om de situatie in Venezuela te veranderen. De regering van president Donald Trump steunt de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó, net als meer dan vijftig andere landen.

Maandag ontmoet de Amerikaanse vicepresident Mike Pence Guaidó en verschillende kopstukken van Zuid-Amerikaanse regeringen om de situatie te bespreken. "Wat zaterdag gebeurde, zal ons niet weerhouden om humanitaire hulp Venezuela binnen te krijgen", stelt een Amerikaanse overheidsfunctionaris. Dit weekend werden Amerikaanse konvooien geblokkeerd zodat die Venezuela niet konden bereiken.

Bewakers verlaten post bij grens met Venezuela
129
Bewakers verlaten post bij grens met Venezuela

Nieuwe sancties tegen Maduro mogelijk

Waarschijnlijk krijgt de zittende president Maduro te maken met nieuwe sancties tegen zijn regering. Brazilië herhaalde de oproep om Guaidó internationaal als president te erkennen. Het land noemt het tegenhouden van humanitaire hulp een "criminele daad" en vraagt de internationale gemeenschap om Venezuela te bevrijden. China en Rusland veroordelen de sancties tegen Venezuela en blijven Maduro steunen.

Maduro zelf noemt Guaidó een "pion van Amerika" en riep tegen een menigte dat Trump zijn handen van Venezuela af moet houden.

Mensenrechtenraad veroordeelt geweld in Venezuela

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft de gewelddadige acties van de Venezolaanse veiligheidstroepen bij het blokkeren van hulp veroordeeld. Volgens de Mensenrechtenraad zijn de uitingen van geweld "schandalige taferelen". "De Venezolaanse regering moet voorkomen dat haar troepen buitensporig geweld gebruiken tegen ongewapende demonstranten en gewone burgers", aldus Michelle Bachelet, commissaris voor de mensenrechten.

Venezuela gaat al jaren gebukt onder een politieke en economische crisis. Wegens extreme inflatie hebben veel Venezolanen moeite met het vervullen van eerste levensbehoeften. Sinds 2015 zijn zeker 2,7 miljoen burgers gevlucht, voornamelijk naar buurland Colombia.

Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft
113
Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft